Međunarodni tjedan arhiva: Sačuvajmo baštinu jer arhivi smo (svi) mi!

Ususret Međunarodnom danu arhiva kojega obilježavamo 9. lipnja, u Hrvatskom državnom arhivu predstavljen je nacionalni program obilježavanja Međunarodnog tjedna arhiva koji će se od 6. do 10. lipnja 2022. održavati pod temom Sačuvajmo baštinu jer arhivi smo (svi) mi!.
 
Ispreplitanje je to hrvatske teme Sačuvajmo baštinu! odabrane u povodu 50. obljetnice UNESCO-ove Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine kao i 30. obljetnice hrvatskoga pridruživanju konvenciji 1992. godine, s ovogodišnjom temom Međunarodnog arhivskog vijeća pod nazivom Arhivi smo (svi) mi (Archives Are You/Nous Sommes Les Archives).
 
Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak istaknuo je važnost i ulogu arhiva u suvremenom društvu kao čuvara pisane baštine, ali i kao važnih dionika u razvoju demokratskog društva te dodao kako Ministarstvo kulture i medija kao tijelo zaduženo za arhivsku djelatnost, tu opće prepoznatu ulogu svesrdno podupire nizom aktivnosti – od financiranja rada arhivskih ustanova do uređenja suvremenog zakonodavnog i strateškog okvira za njihov razvoj.

U obilježavanju Međunarodnog tjedna i dana arhiva sudjeluju Hrvatski državni arhiv, svi područni državni arhivi u Republici Hrvatskoj, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Znanstvena knjižnica Zadar, Pismohrana splitsko-dalmatinske županije i drugi, uz suradnju brojnih drugih kulturnih, obrazovnih i znanstvenih ustanova.

Tako će se diljem Hrvatske ovoga tjedna otvoriti prigodne izložbe, održati predavanja, radionice, skupovi, predstavljanja izdanja kao i druge promotivne aktivnosti kako uživo, tako i mnoštvo novih sadržaja dostupnih online.

Ministarstvo kulture i medija

Foto: Hrvatsko arhivističko društvo