Dogodilo se na današnji dan- 22. Svibnja

Njemački skladatelj Richard Wagner, nadaren glazbenik i darovit pjesnik, reformator opere i središnja ličnost u njenom razvoju u drugoj polovici 19. stoljeća, autor tetralogije Prsten Nibelunga, Tristana i Izolde, te brojnih drugih opera, drama i drugih djela, rođen je u Leipzigu 1813. godine.

Engleska manekenka i glumica Naomi Campbell, ‘crna pantera’ s malo kineske krvi s očeve i jamajkanske s majčine strane, karijeru je započela sa 7 godina glumeći učenicu u spotu za pjesmu Is This Love? legendarnog Boba Marleya, a nastavila na modnim pistama svijeta na kojima je postavila standarde zanata i stekla svjetsku slavu, rođena je 1970. godine u Londonu.

Srpski tenisač Novak Đoković, jedan od najboljih tenisača današnjice koji se tenisom počeo baviti s četiri godine, a profesionalac postao s 19, osvajač brojnih međunarodnih turnira na kojima je ‘pokupio’ ukupno 12.291.794 dolara, trenutno u laganom padu nakon višegodišnje dominacije, rođen je 1987. godine u Beogradu

Braća Orville i Wilbur Wright 1906. godine patentirali su pod šifrom svoj ‘leteći stroj’ u patentnom uredu SAD-a. Pioniri zrakoplovstva tri su godine ranije uspjeli poletjeti svojim avionom Flyer I, prvim zrakoplovom s motorom, i u 12 povijesnih sekundi preletjeti 37 metara. Iako je Orville 1905. uspio izvesti prvi kružni let spustivši se na mjesto uzlijetanja, a Wilbur je čak letio s putnicima, američki novinari proglasili su ih lažljivom braćom, a njihov avion utopijom. U to vrijeme mnogi graditelji u Francuskoj pokušavali su napraviti avion. Svi su čuli za braću Wright i željeli doznati što više o smještaju kormila, motora i obliku krila, ali braća Wright su to tajila. Ipak, 1905. su poslali pismo poznatom francuskom graditelju aviona Ferdinaddu Feberu i ponudili mu ugovor za sklapanje aviona sposobnih za letove od 40 km i avione koji mogu prevoziti putnike. Faber je to prihvatio te je Wilbur 1908. dopremio zrakoplov u Francusku i unatoč velikom interesu u početku radio samo kratke pokusne letove. U rujnu 1908. Wilbur je odlučio prekinuti ponovna pisanja o ‘lažljivoj braći’ te je nakon polijetanja ostao u zraku 1 sat, 31 minutu i 25 sekundi tijekom kojih je prešao 66,6 kilometara i postigao tada nevjerojatnu brzinu od 60km/h zaprepastivši gledaoce i udarivši konkretne temelje razvoju zrakoplovstva.