Domaći kolači oduševili brojne posjetitelje 4. Virovske prkačijade

U Virju je danas održana četvrta po redu Virovska prkačijada – Međunarodni festival izvornih kolača koji je i ove godine okupio izniman broj ljubitelja podravskih tradicijskih kolača. Najposjećenijoj Prkačijadi do sada prisustvovali su i župan Darko Koren sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, županijske pročelnice, saborski zastupnik Damir Felak, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina, mađarski parlamentarni zastupnik Józef Attila Móring, načelnici susjednih općina te brojni drugi uzvanici i gosti koji su uživali u jedinstvenoj gastronomskoj ponudi slastica čiji je domaćin dio načelnik Općine Virje Mirko Perok.

Centralni dan prvog europskog festival malih tradicijskih kolača obilježen je bogatim programom, a najviše je interesa izazvalo natjecanje u spravljanju podravskih prkača po izvornim recepturama „Naši stari prkači“ u kojem su sudjelovale udruge žena i samostalne sokačice i domaćice iz središnje Podravine. Kako je kazao predsjednik Stručnog i organizacijskog povjerenstva Dražen Đurišević članovi ocjenjivačkog povjerenstva: Dragica Lukin, Alma Rekić, Marija Bošnjak, Branko Žufika, Damir Crleni i Gostimir Dragić imali su težak zadatak u odabiru najboljih kolača koji su oduševili svojom teksturom, ukusom i kvalitetom.

Prije samog proglašenja ovogodišnjih laureata, prisutnima se obratio župan Koren pohvalivši organizaciju te istaknuvši kako je „Koprivničko- križevačka županija istinska županija sa srcem“, a velik dio nje je i Virovska Prkačijada zbog koje je Virje protekla dva dana središnje kulinarsko mjesto u Hrvatskoj.

Ovo je turistički i gastronomski događaj koji je u kratkom vremenu došao na listu najznačajnijih manifestacija ne samo županije i Hrvatske već i svijeta. Hvala načelniku Peroku i svim dragim gostima koji su uveličali priredbu koja uistinu ima ambiciju prerasti u još veći gastronomski događaj. U tome ćemo ih kao i uvijek podržati te s veseljem iščekujemo petu Prkačijadu. Neka nam svima bude vedro i veselo uz ove jedinstvene i posebne delicije“, istaknuo je župan.

Načelnik Perok je također zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji kazavši kako je Virje postalo prepoznatljivo na gastronomskoj karti Hrvatske, Europe i čitavog svijeta. „Općina Virje kroz ovu manifestaciju postala je brend u Hrvatskoj što se tiče kolača. Manifestacija okuplja slastičare iz cijelog svijeta i mi smo po ovoj manifestaciji prepoznati u cijelom svijetu, za to je zaslužno i prijateljstvo s Udrugom Kuhari bez granica preko kojih svake godine u Virje dolaze eminentni gosti iz svijeta kulinarstva i slastičarstva iz cijelog svijeta.Tako ćemo nastaviti i iduće godine, kada očekujemo još više gostiju iz cijelog svijeta“, naglasio je načelnik.

Prisutnima s obratila i Ljiljana Šapina koja je čestitala svim sudionicima te dodala kako će Podravka i u budućnosti uvijek podržavati tradicionalne manifestacije. Načelnik Perok je uručio i zahvalnice gospođi Šapini te županu Korenu na svesrdnoj pomoći kroz ove godine, dok su članovi udruge “Solinjani“ iz Solina te predstavnici Turističke zajednice iz Solina uručili prigodne poklone načelniku, županu i Draženu Đuriševiću zaželjevši još jače povezivanje s kontinentalnom Hrvatskom.

Nakon govora uslijedilo je proglašenje najboljih pa je tako nagradu za najbolje aranžiranu tacnu s kolačima pripala Društvu žena Gola, i drugo mjesto je pripalo Društvu žena Novigrad Podravski, a treće mjesto Udruzi žena Hrvatsko srce iz Drnja. Najbolje prkače prema ocjeni žirija spremile su žene iz Udruge Ružice iz Podravskih Sesveta, drugo mjesto je pripalo Drušvu žena Virje, dok je treće mjesto osvojila Udruga žena Goričko srce iz Kunovec Brega.

Posebna atrakcija bila je izrada zvjezdica i slaganje v plasnicu u koju su bile uključene žene predstavnice svih ulica mjesta Virja, udruge općine Virje, Dječjeg vrtića “Zrno” i žene koje su gostovale na Prkačijadi. Slaganju plasnice koja se sastojala od čak sedam tisuća kolača, priključili su se župan sa suradnicima, nakon čega je uslijedila najveća atrakcija posipavanje plasnice s cukorom s vatrogasne dizalice.

Festival je osim natjecateljskog imao i edukativni karakter pa su tako posjetitelji imali prilike sudjelovati u radionicama i učiti o spravljanju kolača inozemnih kulinarskih stručnjaka, Jhirkelly Adams koja je predstavila najpoznatije tradicijske kolače Paname Golleria i cocada te radionicu Prince Wale Soniyiki koji je predstavio najpoznatiji tradicionalni kolače Nigerije i Afrike Puff-puff.

Ovogodišnja Prkačijada održana je pod posebnim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, generalni pokrovitelj je Koprivničko-križevačka županija, stručni pokrovitelj Hrvatski kuharski savez, a inozemni pokrovitelj Taste of peace, Kuhari bez granica. Županijski pokrovitelji događaja su i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije te Turistička zajednica područja Središnja Podravina, uz podršku generalnog sponzora Podravke.

Služba ureda župana