Ivana Ožetski-multimedijalna izložba „Geometrija prirode“

Otvorenje 25.5.2019. u 20 sati,
Galerija K2, Mažuranićev trg 1, Križevci

Multimedijalna umjetnica Ivana Ožetski predstaviti će svojom samostalnom izložbom „Geometrija prirode“ presjek njenog stvaralaštva zadnjih desetak godina. Ivana Ožetski kroz svoja umjetnička djela u raznim medijima od klasičnog štafelajnog slikarstva do multimedijske umjetnosti zahvaća pojavnosti fizičkog i metafizičkog, znanstvenog i mističnog, vidljivog i nevidljivo. Paul Klee jednom je izjavio kako je zadatak umjetnosti učiniti nevidljivo vidljivim; u takvom promišljanju i stvaranju umjetnosti Ivana Ožetski naći će svoj modus operandi.

Baveći se fenomenom Nikole Tesle, jedan od njegovih citata privukao mi je pažnju. Njime je obojen moj projekt koji se bavi simboličnim pitanjem: “What is Your frequency?” kaže Ivana.
Uz pomoć generatora frekvencija i pijeska na ravnoj ploči, želim iskoristiti fenomen zvuka/frekvencije kao silu kreacije u stvaranju slike. U slikama koje nastaju kada se pijesak izlaže određenoj frekvenciji razotkriva se takozvana tajna geometrija, šare kaleidoskopskih uzoraka i simetrije. I naše su misli različite vibracije: Pozitivne misli vibriraju na višoj frekvenciji, nagativne na nižoj.
Stoga je ključno pitanje koje želim potaknuti kod potencijalnog promatrača, „Na kojoj ste Vi frekvenciji?“

Uz live act izvedbu crtanja frekvencijama, autorica izlaže na ovoj izložbi skulpture pod z nazivom „Oblici-sfere“ To su po njeni riječima fragilne prostorne konstrukcije, izvedene u prirodnom materijalu (liko) i obojane prirodnim bojama (kurkumom, ciklom, koprivom..) koje ponavljaju strukture koje postoje u prirodi i pripadaju svijetu virusa.
Treći element izložbe „Geometrija prirode“ jest najrecentniji autoričin rad koji izvodi u formi grafičkih otisaka, uz otiske autorica izlaže i matrice kao svojevrsne reljefe. Ivana Ožetski radove objedinjuje pod nazivom „Silnice i formacije“. U ovom ciklusu Ivana Ožetski dalje razvija svoju ideju povezanosti vanjskog i nutarnjeg, o svojevrsnoj utkanosti i upisanosti arhetipskih oblika koje umjetnost iznosi na svjetlost dana. Ovim radovima autorica se referira na prethodni ciklus skulptura koji su pronašli u mikrostrukturi raznih oblika virusa, ovdje je riječ o makrostrukturi rojeva riba, ptica, kukaca koji svojim kretanjem u grupi stvaraju određene uzorke i forme svojim kretanjem…
Ivana Ožetski je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1998., nastavnički odjel, smjer slikarstvo u klasi prof. Eugena Kokota. 2016. dovršava postdiplomski studij slikarstva, na Akademiji za likovnu umetnost in oblikovanje u Ljubljani, s magistarskom temom Sjena i njezina boja (mentori: doc.mag. Ksenija Čerče, prof. dr. Jure Mikuž).
Članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Sudjelovala u izradi nekoliko dokumentarnih i igrano dokumentarih filmova, serija i TV emisija. Kao samostalni umjetnik sudjelovala u brojnim samostalnim, skupnim izložbama i projektima. 2011. boravila u Rondo Studio Graz, na rezidencijalnom boravku, gdje sa međunarodnim timom umjetnika započinje projekt “Babel we are not mad with You”. 2016. i 2017. Sudjelovala u projektu – Vrt kao prostor kreativnosti, kreativna razrada povjesnog povrtnjaka dvorca Adela Sixta u Jakovlju. 2017/18. sa radom What Is Your Frequency? sudjeluje u projektu Nikola Tesla – Mind from the Future / Zagreb, HDLU.

Izložba je otvorena do 7.6.2019. radnim danom od 18 do 20 sat. Program galerije K2 podržava Grad Križevci, Županija Koprivničko-križevačka, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Zaklada za razvoj civilnog društva.