Iz općine Sveti Petar Orehovec – gost načelnik Franjo Poljak

Kapitalni projekti: vodovod, ceste, vrtići…

Na području općine Sveti Petar Orehovec trenutno se radi više infrastrukturnih kapitalnih projekata.
O njima govori načelnik općine Franjo Poljak:
“Gradimo vodovod, to je vodoopskrba naselja Gornji i Donji Fodrovec, Brezje, Kusijevec i Mokrice. Radi se o investiciji koja je vrijedna 3,5 milijuna kuna. Potpisan je okvirni sporazum sa izvođačem u roku od 3 godine, međutim uz sva nastojanja i dobru podršku iz Hrvatskih voda, budući da je dinamika radova išla vrlo brzo, uspjeli smo dogovoriti da se ipak sve u ovoj godini isfinancira i završi. Trenutno je završena cijela mreža u naselju Gornji Fodrovec, Brezje, sad se radi u naselju Mokrice i onda se završava Kusijevec i Donji Fodrovec. Vjerujemo da će do rujna biti završena cjelokupna ta vodoopskrbna mreža. Još nam je preostalo na području općine završiti vodoopskrbu naselja Zaistovec, Kapela i Sela Ravenska.

Što se tiče Zaistovca, tu smo kandidirali na program ruralnog razvoja Mjera 7.2.1. Bili smo jako dobro bodovani, međutim taj projekt vode distributeri, a ne direktno općina iako smo vrlo zainteresirani. No, traže se još neke nadopune, pa dok se to riješi vjerujem da ćemo dobiti odobrenje. Vrlo je vjerojatno da ćemo ipak dobiti odobren taj projekt za izgradnju vodoopskrbe naselja Zaistovec koja košta 7 milijuna kuna.
Za iduću godinu planiramo i završetak radova sela Kapela Ravenska i na taj način bi mi vodoopskrbu na cijelom području općine Sveti Petar Orehovec završili. Nadamo se samo da će biti što više priključaka. I sada je vodoopskrbna mreža dostupna za 80 posto kućanstava, no nema priključaka u mjeri u kojoj bi se željelo. Kad su bile sušne godine, bila je velika potreba i pritisak o strane mještana da se izgradi vodoopskrbni sustav, da se može osigurati voda kao najnužnija potreba, a kad nisu sušne godine, ljudi koriste svoje bunare. Iduće godine završavamo još ova dva naselja, i vjerujem u pozitivan ishod iz Programa ruralnog razvoja za naselje Zaistovec. Tada bi imali kompletnu vodoopskrbu na cijelom području”.

Prometna povezanost također je vrlo važna, pa se i na tome u općini Sveti Petar Orehovec puno radi. Potvrdio nam je to načelnik Poljak:

“Tu smo stvarno puno radili i prošle i ove godine. Iz našeg proračuna asfaltirali smo određeni broj dionica. Nastojimo određene odvojke po naseljima spojiti tako da sva kućanstva mogu izaći na asfaltni put. Nadam se da ćemo u naredne dvije godine riješiti i taj dio. Kapitalni su nam radovi na cesti NC1 prijavljena također na Program ruralnog razvoja gdje smo dobili 7,5 milijuna kuna i tu je nešto preko 12 km cesta koje se rade. No, izrazito je loše vrijeme i to nam jako usporava radove. Agencija za plaćanje vrlo, vrlo rigorozno postupa. Dobili smo odobrenje, proveli javnu nabavu, međutim ako dođe do kašnjenja u izvođenju radova, bez obzira što općina nije skrivila niti mogla utjecati, mogla bi biti kažnjena uskratom određenog dijela sredstava. No, borimo se da se završi u predviđenom roku i nadam se da će tako biti. Već su tri dionice od 11 dionica (ukupno je 12 km) pripremljene za asfaltiranje: Hižanovec-Deklešanec, Vinarec-Stražinec i Međa. Intenzivno se priprema za asfaltiranje dionica Šalamunovec-Gušćerovec i Gregurovec-Miholec, pa se prebacujemo na relaciju Bočkovec-Piškovec 2.”

Jedan od značajnih projekata je izgradnja dječjih vrtića, pa o tome načelnik općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak kaže:

“Započeta je gradnja vrtića u Fodrovcu i pred nekoliko dana u obilasku je bio i pomoćnik ministrice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak. Uvjerio se da smo prvu fazu završili u rokovima i na vrlo visokoj kvaliteti. Ovaj vrtić je projektiran za dvije odgojne grupe, do 40-tero djece. Prva faza je bila ugovorena u iznosu 2.250.000 kuna. Od toga 1.450.000 kuna smo dobili od Ministarstva za demografiju, a ostalo su sredstva iz našeg proračuna. Druga faza bi trebala ići početkom iduće godine jer ćemo u proračunu za iduću godinu osigurati određena dodatna sredstva, a također očekujemo i sufinanciranje od Ministarstva koje nas je do sada pratilo. Do kraja iduće godine bi taj vrtić, prema ovom planu, trebao biti završen.
Vrtić u Svetom Petru Orehovcu je veći objekt i puno skuplji te je kandidiran na Program ruralnog razvoja Mjera 7.4.1. Tu smo dobili maksimalni iznos sredstava i upravo je u fazi javni natječaj. Nadam se da ćemo krajem kolovoza imati potpisane ugovore s izvođačem. Rok izvođenja je 18 mjeseci i vjerujem da će krajem iduće godine ili početkom 2021. biti objekat završen. Imali bi tada dva vrtića u našoj općini koja je dosta velika, ima djece , prošle godine 30-tero, prije preko 40-tero. Kad gledamo tri godišta (3, 4 i 5 godina starosti pred polazak u osnovnu školu) imamo oko 120-tero djece. Od jeseni nam predstoji komunikacija s roditeljima o modalitetima pod kojima bi slali djecu u vrtić. Općina neće moći preuzeti kompletno financiranje, kao ni druge lokalne jedinice pa jedan dio otpada na roditelje.
U ovom trenutku se gradi 500-tinjak vrtića na području cijele Hrvatske. Naravno da i mi nismo mogli reći da nam to ne treba. Izgradnjom ovih objekata dobivamo dobre uvjete za ugodan boravak djece, koristan jer se djeca socijaliziraju, uče, počinju stjecati određene radne navike što je vrlo bitno i druže se. Nadam se da će roditelji to prihvatiti i da će biti dovoljno djece za pohađanje vrtića, a općina će učiniti sve da sufinanciranje roditelja bude što manje.”

Općina Sveti Petar Orehovec ima i druge projekte, kao što je onaj prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska, rekao nam je načelnik:

“To je projekt INTERREG V A gdje se prijavljuju mnoge općine. I mi smo se uključili, našli smo partnera u jednoj udruzi 7 općina koje su locirane u Mađarskoj , prijavili smo zajednički projekt “Povijest za razvoj turizma”. U Mađarskoj imaju projekt u funkciju staviti muzej Zrinskih koji su tamo imali velike posjede, tamo je hrvatska manjina, a mi imamo staru školu u Svetom Petru Orehovcu u kojoj bi htjeli jedan muzej urediti tipa multimedije, suvremene tehnologije gdje bi se prikazali određeni periodi povijesti.
Prvu fazu, oko 500.000 kuna isfinancirali smo iz Ministarstva regionalnog razvoja. Sad smo potpisali ugovor na novih 450.000 kuna, mi ćemo dodati nešto iz našeg proračuna i na taj način taj objekat, tu staru školu sa okolišem koji je 5 milijuna kuna investicija, bi morali kroz više godina
realizirati. Uređenje te zgrade , muzeja prijavili smo na ovaj projekt i mi smo vodeći partner. Naša komponenta u tome je 900.000 eura, njihova oko 600.000 eura. Prema saznanjima dosta je mala omotnica, ostalo je malo sredstava, a jako puno je kandidirano projekata. Da li ćemo mi proći, pitanje je. Rezultati će se znati tek krajem godine pa ćemo vidjeti.”

Nedavno je Vatrogasna zajednica općine Sveti Petar Orehovec dobila donaciju iz Francuske, pa smo saznali i ove novosti:

“Sve udruge nam vrlo aktivno rade, a vatrogasci su posebno oni na koje moramo biti ponosni, zbog zaštite i spašavanja stanovništva i infrastrukture, oni pokreću mnoge aktivnosti u svom mjestu, uređuju vatrogasne domove koji su i jedina mjesta javnog okupljanja i održavanja raznih događanja. DVD Sveti Petar Orehovec dobilo je donaciju iz Francuske u čemu nam je pomogao i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković . Kad smo čuli da postoje određene donacije, a financijski smo slabija zajednica, zamolili smo da se oprema dodijeli našoj Vatrogasnoj zajednici . Tako smo dobili mi i DVD Novi Marof, a prvenstveno se radi o hidrauličnim škarama i hidrauličnim razupiračima koji se koriste u prometnim nesrećama za rezanje lima, a može i drugdje. To je bitno jer kroz našu općinu prolazi državna cesta. Uz to je društvo dobilo još neke korisne opreme pa zahvaljujemo i gospodinu Tucakoviću i francuskim donatorima, Međunarodnom udruženju vatrogasaca iz Francuske. Iduće godine DVD Sveti Petar Orehovec slavi 110-tu obljetnicu svog postojanja i rada i tom prigodom smo pozvali i goste iz Francuske” – najavljuje načelnik općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak . (J.I.)