Katarina Sinjeri – uz 8. samostalnu izložbu u Galeriji Humanitarne zaklade za djecu Hrvatske

Slike u meni

Slikarica Katarina Sinjeri ovih dana izlagala je u Galeriji Zaklade u Zagrebu. Bio je to povod da porazgovaramo s njom i predstavimo njezin rad. O njenom stvaralaštvu u predgovoru kataloga piše dr. sc. Zdenko Balog koji, između ostalog, kaže:

“Svojim novim radovima, ova neumorna istraživačica vlastitog likovnog izraza čini se, da ipak pomalo kanalizira svoja istraživanja u jednom smjeru, izrazu čiste likovnosti i kolorizma.

Njeni krajolici, kao i gradovi, pretvaraju se u snažne strukture, kojima sujet služi samo kao sekundaran povod, a eksplozija likovnih tema stvarni je sadržaj platna. Pred slikom, koja vibrira bojama, uvlačeći nas u priviđenje svih nebrojenih, neponovljivih oblika i kontrasta boja, čini nam se da platno još drhti od žestokih udaraca kista, u žurbi da se impuls iscijedi u trenutku kad je najjači. Iz platna možemo osjetiti unutrašnju napetost i viziju kojoj je neki susret s vanjskim svijetom samo povod i poticaj za oslobađanje. Zanimljivo je da se lakoćom iskusnog majstora Katarina “prešaltava” na tehniku sasvim suprotnog temperamenta: akvarel. Tehnika koju slikari ili obožavaju ili mrze, iziskuje vještinu, hitru imaginaciju i brzinu, ali istovremeno i strpljivost, jer akvarel na oprašta pogreške” – ističe dr. sc. Zdenko Balog.

Porazgovarali smo sa slikaricom Katarinom Sinjeri.

Zapitali smo je kako nastaju njene slike.

“Mogla bih reći da, od samog početka kada radim slike, imam predodžbu što ću naslikati, no ponekad sliku stvaram i one nastaju tijekom rada na njoj samoj. Moje slike najčešće nastaju kao poticaj iz okoline, a potom kao doživljaj u samoj meni. Zato i ovaj katalog ima taj naziv i zbog toga sve one u suštini su apstrahirane. Nekoliko zadnjih radova nastalo je kao igra, kao trenutak emocije. Bojažljivo ih izlažem javnosti jer ih doživljavam nekako intimno. Radi se o potpuno apstraktnim temama i mogle su se vidjeti u izlogu Galerije i upravo o tim slikama kritike su izuzetno pozitivne. “

Kako dajete nazive svojim slikama?

“Nazivi mojih slika nisu konkretizirani. Ostavljam u osnovi promatračima da ostvare svoj vlastiti doživljaj. Najčešće ne navodim točan naziv slika prema onome kako sam ih ja doživjela i od kuda je inspiracija za mene bila za određeni motiv.”

Koliko dugo radite na jednoj slici?

“Pa, različito, mogla bih reći. Katkada slika nastaje u jednom dahu, a drugi puta danima, sloj po sloj, a kako se ulje teško suši, to može potrajati poprilično dugo. Međutim, moja slika najčešće nastaje do samoga kraja, često slikam i po cijelu noć. Volim sliku, kad započnem, i završiti odmah, bez obzira koliko to vremenski trajalo.”

Govoreći o tehnici slikanja, križevačka slikarica Katarina Sinjeri kaže:

“Najomiljenija tehnika mi je špahtlom ulje na platnu ili akrilik koji nema mirisa i puno je ugodnije slikanje u zatvorenom prostoru. Često slikam i akvarele i to naročito zimi kada se puno slika u zatvorenom prostoru. Tehniku akvarela posebno obožavam zbog razlijevanja boja. Zahtjevna je, međutim ja sam se već dosta izvještila u tehnici akvarela, rado je slikam upravo jer ona na neki način iznenađuje prilikom samog slikanja”.

U Galeriji Zaklade – humanitarne zaklade za djecu Hrvatske je vaša osma po redu samostalna izložba. Koliko radova izlažete?

“Ovoga puta izlažem ukupno 53 rada, od toga je nešto više od polovice ulja na platnu, a ostalo su akvareli.”

Kako je došlo do suradnje sa Galerijom Zaklade u Zagrebu?

“Često posjećujem galerije, obilazim različite izložbe. Mislim da to rade svi slikari pa i ja kad god za to imam priliku. Tako je bilo i u slučaju zagrebačke Galerije Zaklade za djecu. Pogledali su moje radove preko kataloga i došlo je do suradnje prije dosta godina. Kako sam se i ranije bavila humanitarnim radom, a ova udruga je upravo humanitarna, već godinama sam slala slike i darovala ih radi djelovanja te humanitarne zaklade. Izložbu su otvorila dvojica križevačkih kritičara dr. sc. i povjesničar umjetnosti Zdenko Balog i prof. Zoran Homen koji priprema svoju samostalnu izložbu u Sloveniji 8. svibnja.”

Kako je protekla vaša izložba u Galeriji Zaklade u Zagrebu?

“Otvaranje same izložbe proteklo je prekrasno, uz odlične kritike i puno posjetitelja. Ono što bih posebno htjela istaći je predivan nastup naših sugrađana, poznatih glazbenika Stjepana Fortune i sopranistice Ane Fortuna te na klaviru Dunje Bićanić Todorović. Njihov nastup je kod publike izazvao divljenje Imala sam čast da mi je na izložbu došla osobno kćerka osnivačice Zaklade Nevenka Tuđman, na moj poziv su se odazvali i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, Zlatica Štulić – predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske i Jasminka Vukšić – predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske te brojni drugi gosti, među kojima i Križevčani, slikari Križevačkog likovnog kruga. Potpomogli su izložbu, među ostalim, SSSH i građevinska tvrtka “Radnik”. Istaknula bih veliku požrtvovnost i suradnju prilikom opreme slika i prijevoza Dejana Dvoržaka iz Križevaca i zahvalila svima na pomoći i podršci.”

O sebi, svojim radovima i izložbama slikarica Katarina Sinjeri otkriva:

“Izlaganje sam počela tek nakon što sam poduku o slikanju dobila od dr. sc Zdenka Baloga i prof. Zorana Homena. Prva izložba je bila 2000-te godine. Od tada je bilo ukupno 8 samostalnih izložbi u raznim gradovima, na različitim mjestima. Istaknula bih izložbu u Likovnoj galeriii Gradskog muzeja Križevci, Galeriji u Đurđevcu i ovu u Galeriji Zaklade u Zagrebu. Članica sam Križevačkog likovnog kruga i Likovne sekcije “Podravka 72″. Preko našeg Križevačkog likovnog kruga članica sam Hrvatskog sabora kulture gdje šaljem svoje radove na ocjenjivanje. U dva navrata su mi radovi pohvaljeni od Hrvatskog sabora kulture i to mi puno znači” – kazala nam je slikarica Katarina Sinjeri.

I dalje će Katarina nastaviti neumorno raditi, pa se nadamo još kojoj izložbi, osim u drugim gradovima i u križevačkim prostorima. (J.I.)