Koprivničko-križevačka županija dobila prvu Školu uz rijeku na ušću Mure u Dravu kod Legrada

Povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije danas, u srijedu 22.svibnja, predstavila je aktivnosti u sklopu projekta uspostave Škole uz rijeku u Koprivničko-križevačke županije na području ušća Mure u Dravu kod Legrada.

Prvu takvu školu u županiji, koja će poboljšati razinu edukacije o ekologiji te podići razumijevanje za potrebom prekogranične zaštite prirode, predstavila je ravnateljica Javne ustanove Željka Kolar u nazočnosti župana Darka Korena, zamjenika Darka Sobote, predsjednika Županijske skupštine Željka Pintara, županijskih pročelnika te načelnika, ravnatelja škola i predstavnika turističkih zajednica s područja županije.

Župan Koren uvodno je čestitao na projektu te pohvalio Javnu ustanovu na svim aktivnostima i projektima koje provodi kako bi zaštitili prirodu.

„Zaštita prirode trajna je dužnost koja nadilazi politiku i vrijeme te je izuzetno važno da svatko od nas u tom pogledu da svoj doprinos. Sa svojim suradnicima nastojim djelovati što  više u očuvanju prirode i odgovorno mogu reći kako smo na prvoj liniji obrane zaštite područja naše županije. Svi znamo da se gospodarske aktivnosti nekad i kose s postulatima zaštite okoliša, no svjesni smo da ekologija i održivo upravljanje nemaju alternative i nitko od nas ni ne pomišlja razmišljati drugačije. Sve naši alati i ustanove koji se bave zaštitom okoliša imaju punu podršku Županije i tako će i ostati u budućnosti“, naglasio je župan.     

O detaljima projekta i razlozima zbog kojih se krenulo u realizaciju projekta i  pokretanje ove specifične škole, govorila je ravnateljica Kolar koja je kazala kako je glavni cilj  približavanje prirode i edukacija djece i odraslih o važnosti očuvanja okoliša, posebice bogatstva i bioraznolikosti koje nudi rijeka Drava.

„Svrha projekta je očuvanje prirodne baštine područja prekograničnog UNESCO-ovog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, čiji je sastavni dio i Regionalni park Mura-Drava. Među ciljevima projekta je i uspostava strateškog operativnog okvira za prekogranično upravljanje, zaštitu i očuvanje prirode riječnih koridora Mure, Drave i Dunava u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji. Ovo je prva stepenica u nastojanju da se stvore i implementiraju novi elementi u globalne smjernice za zaštitu okoliša, a veseli i što je projekt prepoznat od zajednice pa vlada veliki interes za školu, posebice kod djece“, istaknula je ravnateljica Kolar.

U sklopu projekta nabavljena je i oprema za izradu i prezentaciju edukativnih sadržaja, izgrađen je vidikovac, te su postavljene edukativno-informativne ploče čime će se unaprijediti promocija izuzetne biološke i krajobrazne raznolikosti riječnog područja Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Za potrebe uspostave škole izrađen je i Lokalni akcijski plan za područje uz ušće Mure u Dravu i njegovu okolicu koji je predstavila Jasminka Radović, koji je detaljno prikazao bioraznolikosti te smjernice za edukaciju posjetitelja u tom području.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije jedan je od 11 partnera projekta Transboundary Management Programme for the planned 5 country Biosphere Reserve “Mura-Drava Danube” (coop MDD) u kojem sudjeluje pet zemalja, a sufinanciran je od strane fondova Europske unije u sklopu Programa Interreg Dunav. Traje do lipnja 2019. godine i ima ukupni proračun preko dva milijuna eura.

Služba ureda župana