Okrugli stol – „Sukob interesa u obnašanju dužnosti u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave“

U prostorijama Županijske uprave danas, u utorak 21. svibnja je održan okrugli stol na temu „Sukob interesa u obnašanju dužnosti u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave na kojem su uz domaćine župana Darka Korena, zamjenika Ratimira Ljubića, županijske pročelnice i predsjednika Županijske skupštine Željka Pintara sudjelovali i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić sa zamjenicom Melitom Samoborec, općinski načelnici i zamjenici te članovi županijskog Antikorupcijskog povjerenstva.
Radu okruglog stola prisustvovala je i predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković te član Povjerenstva Davorin Ivanjek koji su sudionicima prenijeli iskustva rada Povjerenstva te pojasnili pojedine odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa.
Pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Marina Horvat, koja je ujedno i moderirala radom okruglog stola, uvodno je kazala kako je cilj diskusije pojasniti pojedina prava i obveze proizašle iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji među dužnosnicima na lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini izazivaju najviše prijepora. Uz zahvalu na dolasku te uz želje da sastanak bude što konstruktivniji župan Koren je uvodno izrazio zadovoljstvo što je Županija domaćin skupa te istaknuo kako je i prije pet godina Koprivničko-križevačka županija ugostila tadašnju predsjednicu Povjerenstva i člana Povjerenstva Davorina Ivanjeka koji je bio član u prošlom, ali i današnjem sazivu.
„Izuzetno je korisno što održavamo ovakve sastanke, jer želimo da se lokalni dužnosnici dodatno educiraju i informiraju kako bi mogli preventivno djelovati te otkloniti svaku mogućnost da budemo zbog neinformiranosti i propusta u prilici kršenja Zakona. Smatram da smo u našoj Županiji izuzetno proaktivni, posebno naše županijsko Antikorupcijsko povjerenstvo na što smo izuzetno ponosni. Ovim sastankom, svojevrsnom radionicom koja će nam svima biti od koristi, želimo još jednom jasno poručiti kako je glavni cilj doprinijeti našoj sredini u pogledu transparentnosti rada dužnosnika te da kao sredina budemo pošteđeni koruptivnih radnji“, napomenuo je župan.
Zadovoljstvo što radionici u diskusiju mogu održati na lokalnoj razini, izrazila je predsjednica Povjerenstva Novaković istaknuvši kako podržava županovu misao o izuzetnoj važnosti preventivnog djelovanja kroz edukaciju dužnosnika.
„Naša je uloga na današnjem okruglom stolu preventivna i dok čekamo novi zakon, ovakvim edukacijama želimo olakšati dužnosnicima. Vaša je Županija jako aktivna i među prvima ste se javili za ovakav tip edukacije što je za svaku pohvalu, a posebne pohvale idu zbog toga što se oformili županijsko Antikorupcijsko čija je uloga od velikog značaja. Na nama je da se još boje povežemo i konkretnije surađujemo“, istaknula je Novaković.
U radu Okruglog stola uz predstavnike Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa i dužnosnike Koprivničko-križevačke županije sudjelovali su i dužnosnici jedinica lokalne samouprave na području Koprivničko-križevačke županije. Načelnica Općine Hlebine Božica Trnski i načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman istaknuli su primjere s kojima su se susretali u svojim lokalnim jedinicama, a predsjednica Antikorupcijskog povjerenstva Jadranka Lakuš i predsjednik Skupštine te član Povjerenstva Željko Pintar prezentirali su aktivnosti koje provode kako bi žitelje županije educirali o važnosti borbe protiv koruptivnih djela.
Član Povjerenstva Davorin Ivanjek je u diskusiji kazao kako je jedan od zadataka Povjerenstva uspostava standarda postupanja te kako se očekuje da će novi Zakon koji je u procesu izrade otkloniti neke nelogičnosti zbog čega se važeći Zakon ponekad krivo interpretira.
„Može se reći kako je u nekim segmentima Zakon nepravedan, no dali smo konstruktivne prijedloge kako poboljšati neke mehanizme i siguran sam da će se nejasne odredbe ukloniti. Nije dobro ni da je zakon u potpunosti unificiran, odnosno da se jednako primjenjuje i na nacionalnoj i na lokalnoj razini, jer dužnosnici nemaju iste odgovornosti i o tome bi trebalo voditi računa“, upozorio je Ivanjek.
S njime se složio i župan Koren istaknuvši nekoliko primjera nelogičnosti Zakona te apelirao da se dobro promisli prilikom izrade novog te da se uzmu u obzir i zaključci s današnjeg okruglog stola.
Na kraju radionice koju su zajednički organizirali Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i Koprivničko-križevačka županija u suradnji s Antikorupcijskim povjerenstvom Koprivničko-križevačke županije i Hrvatskom zajednicom županija, zaključeno je kako treba neprestano raditi na edukaciji dužnosnika te preuzeta znanja primijeniti na lokalnoj razini. Osim prijedloga dužnosnika za unaprjeđenje sustava sprječavanje sukoba interesa koji se, prije svega, odnose na pravovremeno planiranje pojedinih preventivnih i edukacijskih aktivnosti Povjerenstva, sudionici su se složili kako je nužno poboljšanje normativnog okvira za reguliranje sukoba interesa.
Služba ureda župana