Zamjenik Sobota i načelnici općina potpisali ugovore s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u utorak 21. svibnja zamjenik župana Darko Sobota potpisao je s ministricom Gabrijelom Žalac ugovor vrijedan 80 tisuća kuna za projekt „Sanacija krovišta iznad školske športske dvorane Osnovne škole Sidonije Rubido Erdödy“.

Sredstva su odobrena u okviru Programa održivog razvoja lokalne zajednice za 2019. godinu, a u Koprivničko-križevačku županiju ukupno je stiglo 4.530.000,00 kuna za 20 projekata, za koje su ugovore potpisali načelnici općina Hlebine, Gornja Rijeka, Koprivnički Bregi, Sokolovac, Gola, Novigrad Podravski, Kalnik, Đelekovec, Drnje, Ferdinandovac, Sveti Ivan Žabno i Legrad.

Cilj Programa održivog razvoja lokalne zajednice bio je pridonijeti održivom razvoju lokalne zajednice u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture te gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji potpomognutih područja radi uravnoteženog regionalnog razvoja svih krajeva Republike Hrvatske. Sredstva su bila namijenjena za radove na izgradnji, nadogradnji, rekonstrukciji, obnovi ili adaptaciji objekata čija realizacija doprinosi povećanju standarda komunalnih i socijalnih usluga u lokalnoj zajednici te jačanju konkurentnosti i ostvarenja vlastitih razvojnih potencijala potpomognutih područja.

S ciljem ravnomjernog razvoja svih krajeva Republike Hrvatske, Ministarstvo je u protekle dvije godine kroz različite nacionalne programe sufinanciralo gotovo 1500 projekata u ukupnom iznosu većem od 420 milijuna kuna u jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Projektni prijedlozi koji nisu odabrani u ovom prvom krugu odabira nalaze se na rezervnim listama te će i njima biti sukcesivno dodijeljeno sufinanciranje, ukoliko se postignu uštede na odabranim projektima ili se do kraja godine osiguraju dodatna sredstva za Programe.“, najavila je ministrica Žalac.

Za Program održivog razvoja pristiglo je ukupno 458 zahtjeva te je odabrano 300 projekata, a planirana sredstva u ovoj godini iznose 76 milijuna kuna.