Križevci – najvatrogasniji grad – svaki sedmi stanovnik vatrogasac

Prijem za vatrogasce povodom njihovog zaštitnika svetog Florijana

Povodom Dana vatrogasaca danas je održan  tradicionalni prijem za  vatrogasce Grada Križevaca kojem su prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović i zamjenici gradonačelnika Mario Martinčević i Danijel Šaško, predstavnici Vatrogasne zajednice grada, Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava križevačkog kraja.

Zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević čestitao je vatrogascima njihov dan, Dan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca:

“Kao grad Križevci, najvatrogasniji grad u Hrvatskoj imamo itekako potrebe, želje i volje da slavimo našeg zaštitnika” – kazao je Mario Martinčević.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović, pridružujući se čestitkama kazao je:

“Sretan sam  i drago mi je što vas Križevci imaju i što mogu reći u svoje ime, ali i u ime svojih suradnika,  da smo izrazito ponosni na sve ono što činite za ovaj grad, što nas čuvate da mi možemo mirno spavati. Hvala vam od srca!”

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca Ivan Mužić u svom obraćanju kazao je da je svaki sedmi stanovnik Križevaca vatrogasac :

“Vatrogasna zajednica objedinjava 35 dobrovoljnih vatrogasnih društava i Javnu vatrogasnu postrojbu. Vatrogasna zajednica brine o svojim članicama da bi bili vatrogasci što učinkovitiji prilikom požara, elementarnih nepogoda i drugih događanja, da bi spasili  nečiji život ili imovinu. To je zadatak vatrogasaca, taj humani dobrovoljni rad. Vatrogasci se bave i drugim djelatnostima , organiziraju natjecanja, obljetnice društava , održavanje i dogradnja domova koji služe svim mještanima tih naselja. Nama pomažete i vi kao grad na čelu sa gradonačelnikom i svim suradnicima preko mjesnih odbora. Na tome vam zahvaljujem! Preko vatrogasaca se provode sve aktivnosti u mjestima gdje oni postoje. Ta naselja nekako drugačije izgledaju nego ona u kojima nema vatrogasnog društva.

Svim vatrogascima i vatrogaskinjama čestitam naš dan vatrogastva i pozdravljam našim vatrogasnim pozdravom “Pomoz Bog, vatru gasi, sestru i brata spasi”! – kazao je Ivan Mužić.

Miroslav Petračija, tajnik Vatrogasne zajednice Križevaca upoznao je s održavanjem tečajeva i skupština:

” Ove godine održali smo 35 godišnjih skupština, oformili smo dva nova društva : Novi Bošnjani i Vojakovac. Isto tako pokrenuli smo dva dobrovoljna vatrogasna društva koja nisu radila četiri godine :Većesalvec i Ruševac. Održali smo tri tečaja za vatrogasce i jedan za vatrogasne dočasnike i u organizaciji Vatrogasne zajednice županije kod nas je održan tečaj za vatrogasnog časnika. Sveukupno smo osposobili oko 200 vatrogasaca.

Sutra nas očekuje proslava svetog Florijana , misa je u 19 sati, a nakon toga druženje.

Očekuju nas 3 odredska natjecanja odreda Križevci, Kloštar Vojakovački i Raven, pa gradsko i županijsko natjecanje. Na području grada Križevaca imamo preko 3000 vatrogasaca” – kazao je Miroslav Petračija i poželio što manje požara, a što više druženja.  (J.I.)