Na 23. Danima travnjaka uručene nagrade najuspješnijim poljoprivrednim proizvođačima

U sklopu svečanog otvorenja manifestacije 23. Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije proglašeni su najbolji proizvođači kravljeg i kozjeg mlijeka te najperspektivniji mladi proizvođač mesa i mlijeka s područja Županija, kao i po prvi puta najbolji proizvođači silaže. Priznanja i nagrade sponzora uručili su im župan Darko Koren i zamjenik župana ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Darko Sobota, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, Ivica Vranić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Najperspektivnijim mladim poljoprivrednim proizvođačem s područja Županije proglašen je dvadeset i petogodišnji Dean Bačani iz Rumenjaka u Općini Sveti Petar Čvrstec. Bačani je stručni prvostupnik inženjer poljoprivrede Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, trenutno studira u Sloveniji na poljoprivrednom fakultetu u Mariboru, smjer stočarstvo, a do kraja godine planira završiti studij odnosno diplomirati te steći titulu magistar agronomije.

OPG Bačani se bavi proizvodnjom kravljeg mlijeka, a u stadu se nalazi se 25 krava, 13 junica te 2 ženske teladi. U prošloj godini isporučili su 142.175 kg kravljeg mlijeka sa 3,93% mliječne masti i 3,18% bjelančevina, a obrađuju i oko 30 ha zemlje. Redovito sudjeluju na državnim i ostalim izložbama goveda s kojima su osvajali i šampionske titule na sajmu u Gudovcu te na izložbi u Svetom Ivanu Žabnu. Bačani je prošle godine u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda boravio u Poljskoj na međunarodnoj edukaciji „Europska škola suđenja 2018, a u budućnosti planira postati europski sudac za holstein pasminu goveda.

Najboljim proizvođačem kravljeg mlijeka proglašen je Damir Markešić iz Hudovljana koji proizvodi 528.210 kg mlijeka, drugo je mjesto osvojio Ivica Mikulinjak iz Vojvodinca koji proizvodi 479.352 kg mlijeka, a treće je mjesto zauzeo Antonio Panić iz Koprivnice koji proizvodi 474.663 kg mlijeka.

U kategoriji najboljih proizvođača kozjeg mlijeka, prvo je mjesto zauzeo Davor Korošec iz Đelekovca koji proizvodi 75.746 kilograma mlijeka, druga je Suzana Oblaković iz Međa koja proizvodi 64.997 kilograma mlijeka, a treći je Dubravko Vajdić iz Križevaca s proizvodnjom od 42.318 kilograma kozjeg mlijeka.

U standardnoj laktaciji od 305 dana najveću proizvodnju mlijeka na području Koprivničko-križevačke županije ostvarili su uzgajivači Ivan Imbrišić s kravom Dega, simentalske pasmine, s proizvodnjom od 12.183 kg mlijeka s 4,2 % mliječne masti i 3,3 % bjelančevina za što je osvojio prvo mjesto te drugo mjesto Zlatko Panić s kravom Asi, holstein pasmine, s proizvodnjom od 16.201 kg mlijeka s 3.9 % mliječne masti i 3,2 % bjelančevina.

Na temelju provedene kemijske analize, fermentacijskih parametara, sadržaja minerala i provedenih mikrotoksikoloških ispitivanja silaže u laboratoriju u Križevačkoj Poljanki odabrani su i najbolji proizvođači silaže. Prvo mjesto je zauzeo Franjo Fuček s 96 bodova, drugo mjesto Milan Runjić s 93 boda te Miroslav Hubzin s 93 boda, a treće mjesto je zauzeo Slobodan Grubačević s 92 boda.

Poklon pakete za sve nagrađene osigurali su Koprivničko – križevačka županija te tvrtke Podravka i Sano.