Svečano otvoreni 23. Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije

Najveća županijska manifestacija posvećena poljoprivrednoj proizvodnji, 23. po redu Dani travnjaka, svečano su otvoreni danas na koprivničkom Sajmištu. Tradicionalna trodnevna manifestacija profilirala se kao jedna od najznačajnijih sajamskih priredbi u području stočarske, ratarske, ekološke, voćarske, vinogradarske i tradicijske poljoprivredne proizvodnje s naglaskom na ruralni razvoj svih područja županije. Cilj ovogodišnje organizacije Sajma ove je godine usmjeren na proširenje ponude novim proizvodima, podizanje kvalitete nastupa izlagača, kao i podizanje kvalitete ekoloških i tradicionalnih proizvoda, pa je tako za 110 prijavljenih izlagača Županija osigurala i besplatan izlagački prostor te predstavljanje u katalogu same manifestacije.

Zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora Dana travnjaka Darko Sobota uvodno je zahvalio svim članovima organizacijskog odbora, pokroviteljima te izlagačima, gostima i posjetiteljima koji su unatoč lošijem vremenu izdvojili svoje vrijeme te prepoznali vrijednost manifestacije.„Pripremili smo vrlo sadržajan i bogat program, a svoje će vam proizvode predstaviti 110 izlagača kojima ovim putem od srca zahvaljujem što na najbolji mogući način predstavljaju kulturnu baštinu svih krajeva naše županije te svojim nesebičnim trudom pridonose da manifestacija živi već 23 godine. Zahvale upućujem i Konjičkom klubu Koprivnica na velikoj požrtvovnosti što su uspjeli pripremiti teren za konjički turnir. Veseli nas i sutrašnji Bambino kup koji okuplja našu mladost, a veselje će upotpuniti i tradicionalni prikaz ručne košnje, rastepanja sijena u organizaciji Udruga Zagoraca Podravine. Ove smo godine uveli i neke novine pa tako uz standardne nagrade za najbolje i najveće proizvođače kravljeg i kozjeg mlijeka te najperspektivnijeg mladog proizvođača mlijeka i mesa nagrađujemo i najbolje proizvođače silaže. Naša je Županija u vrhu rezultata u stočarskoj i govedarskoj proizvodnji, a posebice nas veseli što uz vrijedne ruke Podravaca i Prigoraca i ova manifestacija dodatno doprinosi ruralnom razvoju svih krajeva županije“ istaknuo je zamjenik Sobota.

Župan Darko Koren u svom se obraćanju na otvorenju sajma zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji ove značajne manifestacije, a posebno Organizacijskom odboru, izlagačima, sponzorima i posjetiteljima. Istaknuvši kako je poljoprivreda jedna od najvažnijih gospodarskih grana u Županiji, župan je na dolasku posebno zahvalio izaslaniku potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, državnom tajniku u Ministarstvu poljoprivrede Tugomiru Majdaku te naglasio kako Županija uvelike vodi računa o svojim poljoprivrednim proizvođačima.

Županija daje svoj veliki doprinos sektoru poljoprivrede i sigurno je da smo uvijek uz naše poljoprivredne proizvođače te planiramo strategije i mjere koje unaprjeđuju njihovo poslovanje. U prvom redu to je povezivanje s prehrambenom industrijom predvođenom Podravkom te se zahvaljujemo članici Uprave Podravke Ljiljani Šapini što je došla i podržala ovu manifestaciju. Prehrambene tvrtke ovog područja imaju mogućnost apsorbirati poljoprivredni potencijal kojim raspolažemo, a na taj način dajemo i dodanu vrijednost našoj poljoprivrednoj proizvodnji. Na manifestaciji vidimo da se od poljoprivrede može živjeti i biti uspješan, a nagrađeni proizvođači to zorno pokazuju i na tome im čestitam“, istaknuo je župan.

Dane travnjaka otvorio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je pohvalio organizaciju najznačajnijeg poljoprivrednog sajma u Koprivničko-križevačkoj županiji istaknuvši značaj i tradiciju istaknuo mjere i programe kojima Ministarstvo podržava razvoj poljoprivrednika.

Vaša je županija jedna od vodećih poljoprivrednih županija u Hrvatskoj, čak 13 posto gospodarstava u stočarskom dijelu te 23 posto isporučitelja mlijeka dolazi iz vaše županije, a rezultati u realizaciji mjera ruralnog razvoja govore da ste izuzetno kvalitetni te da imate odlične stručne službe koje podupiru rad Županije. Imate i preko 310 korisnika mjera ruralnog razvoja koje su temeljene na europskim sredstvima i to svjedoči da smo na dobrom razvojnom putu čiji će se rezultati uskoro vidjeti. Budite aktivni pregovarači, uzdajte se u Županiju koja vam je uz Ministarstvo poljoprivrede najveći strateški partner“, poručio je proizvođačima državni tajnik.

Posjetitelje su na otvorenju svojim programom razveselili KUD Širine iz Novog Virja te Udruga Sigečko srce KUD Gruntovčan iz Sigeca, a na izlagačkim prostorima koje je obišao župan u pratnji državnog tajnika Majdaka i drugih suradnika, moglo se vidjeti bogatstvo domaće gastronomske i enološke ponude, tradicijske obrte, proizvode iz kućne radinosti dok su obrazovne i potporne institucije predstavile svoje programe za poljoprivrednike. Za one najmlađe posebno je bio zanimljiv sajam malih životinja u organizaciji Društva za uzgoj malih životinja iz Križevaca koje je predstavilo kuniće i perad.

Dani travnjaka održavaju se u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Grada Koprivnice, PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, Saveza Alpe Jadran, Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, HGK Županijske komore Koprivnica, Srednje gospodarske škole i Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima te Konjičkog kluba Koprivnica.

Svečanom otvorenju 23. Dana travnjaka prisustvovali su i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenik župana Ratimir Ljubić, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina, saborski zastupnici Damir Felak i Branko Hrg, saborske zastupnice Sunčana Glavak i Marijana Balić, članice i članovi Županijske skupštine, načelnici i predstavnici općina te brojnih institucija, gospodarstvenici i sami posjetitelji..

Sutra, u nedjelju 5. svibnja, predviđeno je natjecanje u ručnoj košnji i tradicionalni prikaz ručne košnje, rastepanja i sušenja sijena u organizaciji Udruge Zagoraca Podravine, Bambino kup na kojemu će se predstaviti mladi uzgajivači i ponovno konjički turnir.