Na današnji dan slavi se spomendan sv. Josipa Radnika

Današnji blagdan sv. Josipa Radnika u crkvenu godinu uvodi papa Pio XII. On je odredio da se blagdan sv. Josipa Radnika slavi 1. svibnja. 1889.godine

Druga Internacionala odredila je 1. svibnja kao dan kada će se slaviti praznik radništva. Upravo te godine i papa Leon XIII. Izdaje encikliku „Quamquam pluries“. U njoj poziva radnike i ljude koji žive u skromnim prilikama na sv. Josipa. Papa govori kako bi im on trebao biti uzor i primjer za nasljedovanje.

No sveti Josip nije postao zaštitnik radnika samo zbog toga što je bio tesar, već zbog njegove spremnosti da služi tajni Isusova utjelovljenja i djela otkupljenja. Za svakoga od nas rad bi trebao biti suradnja s našim Gospodinom na djelu spasenja. Upravo u tome nam najveći uzor može predstavljati sv. Josip.

Marksistička ideologija koja je uzdizala „radničku klasu“ smatrala je kako upravo i isključivo ona promiče i štiti radnike. Međutim nekako se zaboravlja da je puno prije Marxa radnik u kršćanstvu bio promican i častan. Najprije po Isusu Kristu koji je i sam radio i tako posvetio rad, a onda po njegovim roditeljima – Mariji i Josipu, koji su bili radnici i koji su se mučili da bi pribavili svakidašnji kruh.