Otvoreni 17. Dani češke kulture u Bjelovaru

U Gradu Bjelovaru, prije nekoliko dana, u organizaciji Češki obeci i Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, počeli su 17. Dani češke kulture. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koja javnosti predstavlja bogatu kulturu i tradiciju češke manjinske zajednice sa prostora Bjelovarsko-bilogorske županije.

U kulturno-umjetničkom programu same manifestacije predviđeni su mnogi zanimljivi događaji. Prvog dana manifestacije, 19. svibnja, u Kulturno-medijalnom centru Bjelovar, održana je tako izložba “15. godina Češke Republike u EU” te prikazan film “Bosonog po strništu”. Cijela manifestacija trebala bi trajati do 30. svibnja, a do tada će svi posjetitelji imati priliku, među ostalim, upoznati se sa češkom književnosti, publicistikom, gastronomijom, jezikom, rukotvorinama i glazbenim stvaralaštvom.

Doprinos manifestaciji dala je i 1. Osnovna škola Bjelovar čiji su učenici i učenice koji polaze tečaj Češkog jezika, jučer, 22. svibnja, za sve građane Bjelovara priredili ulični tečaj Češkog jezika. Oko 10 učenika i učenica uz pratnju svoje učiteljice Marine Kolaček, postavili su tako oko paviljona u središnjem bjelovarskom gradskom trgu natpise određenih predmeta na češkom jeziku i prijevodom na hrvatski jezik. Njihov nastup, podržali su i zamjenica gradonačelnika Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec, Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije iz redova češke nacionalne manjine te predsjednica Češke obeci Miruška Lončar. Organiziranje 17. Dana Češke kulture u Bjelovaru, pozdravio je i Slavomir Goga, zamjenik veleposlanik Češke u Hrvatskoj.

– Drago mi je da ove Dane češke kulture otvaramo izložbom “ 15. godina Češke Republike u EU”. Ovu obljetnicu smo proslavili 1. svibnja, i izložba je pripremljena tim povodom te je tako u Bjelovaru prvi puta prikazana. Također je izložba prikladna jer nas za tjedan dana očekuju izbori za europski parlament. – rekao je Goga te dodao kako su europarlamentarni izbori jednako važni za Češku kao i Hrvatsku. Zamjenica župana koja predstavlja češku nacionalnu manjinu, Tanja Novotni Golubić, 17. Dane češke kulture, ocijenila je kao iznimno značajnom manifestacijom, pozdravila je njegove organizatore te pozvala sve građane da je posjete u što većem broju. (zv)