Posjet Institutu „Ruđer Bošković“

Petero učenika Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, Karla Šestan, Petra Turković i Julia VanjhardTrušćek (1.c) te Filip Trbuha i Marko Zagorec (3.c), sudjelovalo je u interaktivnim radionicama koje su održane 10. svibnja 2019. na Institutu „Ruđer Bošković“ u sklopu programa „STEM. Rastem. Istražujem.“. Radionice su provedene u organizaciji Zaklade „Znanje na djelu“ i Instituta „Ruđer Bošković“, a učenici su sudjelovali uz pratnju profesorice Gordane Pintarić-Kovač.

Radionice na kojima su prisustvovali učenici naše škole bile su: „Kemija svijetlećih štapića“, „Igre za mozak“, „Cell busters – kako ubiti stanicu raka?“, „Prozor u mozak: kako proučavamo bolesti mozga“ te „Morski mikrosvijet – fitoplankton“.

Saznali su kako uzgojiti kvasac i kako se boriti sa stanicom raka, kako kemikalije „svijetle“, kako daltonisti vide svijet oko sebe, kako pisati Brailleovim pismom, što je to „morski gel“, kako morski fitoplankton reagira na stres u okolišu, što nam može pomoći u pronalaženju novih lijekova protiv Parkinsonove i Alzheimerove bolesti te još mnoge druge informacije. Nakon radionica učenici su imali kratku pauzu, a onda su posjetili tvrtke (INA, Bio Centar ili ZOV d.o.o.) i vidjeli kako se u svakodnevnom životu koriste informacije i otkrića iz znanosti.Tekst: Marko Zagorec, 3. c, Karla Šestan, 1. c

Fotografije: Gordana Pintarić-Kovač, prof. i učenici