PU – Najava pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa

Od 13. do 19. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti će se pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa

Tijekom prva četiri mjeseca ove godine vozači teretnih vozila prouzročili su 19 prometnih nesreća  od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama teško je ozlijeđena jedna osoba, dok su tri osobe lakše ozlijeđene. Najčešći uzroci događanja ovih nesreća bili su neprilagođena brzina (3), nepropisno kretanje kolnikom (3) i nepropisno mimoilaženje (4). Jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom izazvao je mladi vozači teretnog vozila pod utjecajem alkohola.
U istom razdoblju zabilježena je jedna prometna nesreća s materijalnom štetom u kojoj je sudjelovao autobus, a uzrok događanja iste je tehnička neispravnost vozila.
 
Kako bi se preveniralo događanje prometnih nesreća i broj prometnih prekršaja koje čine vozači teretnih automobila i autobusa, te povećala sigurnost svih sudionika u prometu, od 13. do 19. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provesti će se pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa.
 
Prilikom pojačanog nadzora pozornost će prvenstveno biti posvećena nadzoru ispravnosti vozača i vozila odnosno provjeri alkoholiziranosti vozača, valjanosti vozačke i prometne dozvole, valjanosti tehničke ispravnosti vozila, preventivnih periodičkih tehničkih pregleda vozila, poštivanju ograničenja brzina kretanja, korištenja sigurnosnog pojasa, korištenja mobitela, najveće dopuštene mase i osovinskog opterećenja, radnog vremena i korištenja obveznih odmora vozača. Tijekom pojačanog nadzora posebno će se nadzirati promet teretnih automobila i autobusa na svim cestama, pri čemu će se posebna pozornost posvetiti autobusima kojima se organizirano prevoze djeca.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora, sankcionirati će se i svako drugo grubo kršenje prometnih propisa.