Razgovor : Tea Hatadi, ravnateljica Gradskog muzeja Križevci

Želim da mladi odrastaju s umjetnošću i kulturom…

Ugostili smo ravnateljicu Gradskog muzeja Križevci Teu Hatadi koja nam je ispričala o sebi i svojoj viziji ove ustanove.

“Drago mi je da se mogu predstaviti. Vjerujem da me jedan dio Križevčana poznaje i od ranije. Križevčanka sam, ali sam upisala srednju školu u Zagrebu i od tada zapravo živim u Zagrebu. Završila sam Likovnu akademiju, nastavnički smjer . Ljubav prema likovnoj umjetnosti mislim da je vladala još od vrtićkih dana. Moja ljubav je bila grafika jer sam u srednjoj školi bila na grafici u primjenjenoj umjetnosti, a zatim sam se opredjelila za nastavnički smjer. Time sam jako puno naučila iz povijesti umjetnosti.

Bilo je izložbi, oduvijek izlažem, još od srednje škole, ali sad su tu neki veći projekti. U zadnje vrijeme se bavim malo kompleksnijim projektima i produkcijom tih projekata. Kombiniram to i umjetnički dio. Prije dvije godine je jedan moj projekt “Centar zvuka, margina tišine” gostovao u Križevcima i sad svi radimo na tome, umjetnici iz Kolumbije i Švicarske i nas četvero iz Hrvatske. Za vrijeme studija sam dosta putovala s razmjenama, dva puta u Pragu na Akademiji likovnih umjetnosti na dizajnu nakita i slikarskom odsjeku. Provela sam tamo jednu godinu, zatim u Beču, Nizozemskoj, u Kolumbiji prije dvije godine, posvuda… ” – izjavila nam je Tea Hatadi.

Na pitanje što ju je potaklo na povratak u Križevce, da se prijavi na natječaj za ravnateljicu Gradskog muzeja kaže:

“Prvo neki osobni izazov, novo upoznavanje materija vezanih uz umjetnost jer nisam se bavila zbirkama tako da mi je to novo. To mi je izazov, a druga stvar je da je u Zagrebu više događanja, a mislim da bi u Križevcima mogla dati puno više i ostaviti neki trag. Mislim da je važno da se u tom smjeru krećemo i upoznajemo mladu publiku sa umjetnošću, da svi odrastaju s umjetnošću i kulturom jer to je meni osobno, ali mislim i svima nama, najbitnije. Za svaki posao danas je potrebna i kreativnost.

Upoznajem se s radom Gradskog muzeja, zbirkama pa tako preuzimam likovnu zbirku. Ostale zbirke vode Ozren Blagec, viši kustos i Lana Okroša Rožić koja je nedavno dobila i najviši stupanj kustoski muzejske savjetnice. Iznimna mi je čast da ću surađivati s takvim profesionalnim kustosima.”

Gradski muzej Križevci sadrži puno vrijednih eksponata i teško je izdvojiti neke najznačajnije. Svaki predmet ima svoju priču, a o tome ravnateljica kaže:

“Arheološka zbirka cijela sama po sebi je jedno pravo bogatstvo, ali i sve druge. Svaki predmet ima neku svoju vrijednost, govori o vremenu iz kojeg potječe. Tako mislim da je svaki predmet u svakoj zbirci vrijedan.”

Na pitanje o viziji Gradskog muzeja u Križevcima i posjećenosti Tea Hatadi ističe:

“Kad sam pisala svoj plan i program dosta toga sam navela. Mislim da je posjećenost dosta dobra. Svakodnevno imamo posjete, grupe od 20-40 posjetitelja. Posjećenost je takva kakva je trenutno. Za iduću godinu pripremam zajedno sa svojim timom kustoskim i u dogovoru s njima, projekte koji će biti naš proizvod. To će biti izložbe i projekti koji će izlaziti direktno iz muzeja. Da li će tu biti prostora za neke gostujuće izložbe kao što je do sada bio običaj? Sigurno hoće. Želimo pokrenuti i puno više angažirati učitelje i profesore naših škola. To je općenito ideja kako dalje ići. Moramo gledati ne samo ono što želimo, nego i kakve su nam mogućnosti . Spominju se velike izložbe koje je Đurđevac organizirao, no moramo znati da za takve izložbe treba imati dovoljno sredstava, prostorne uvjete – temperatura, vlaga itd. To su neke prepreke na koje bi mogli naići ako želimo ugostiti takvu izložbu.

I fundus našeg muzeja je puno, puno veći nego što imamo prostora. Postav muzeja “puca po šavovima”. Treba razmišljati o novom, adekvatnijem, većem prostoru. Na primjer, likovna zbirka nikada nije bila u cjelosti, već djelomično izlagana jer nema prostora za stalni postav.
Nadam se da ćemo imati mogućnost u pauzama između izložbi izvući neke manje opuse da ih pokažemo publici”.

O planu do kraja godine kazala je:

” Plan do kraja ove godine financijski i programski jer zaokružen. Trebamo ga odraditi onako kako je definirano i što bolje. Sad krećemo na to da napravimo stvarno kvalitetan program za iduću godinu i da vidimo na koji način ćemo pristupiti ovom problemu sa zbirkama.”

U subotu će biti obilježen Međunarodni dan muzeja. Što Gradski muzej Križevci priprema za posjetitelje?

“To nam je posljednji dan izložbe “Drvo – šuma” slikara Hrvoja Marka Peruzovića . Nadovezat ćemo se na tu temu što se savršeno uklapa i na ovogodišnju temu Međunarodnog dana muzeja “Muzeji kao središta kulture : budućnost tradicije “. Istražili smo što imamo u fundusu pa će posjetitelji moći vidjeti alate za obradu drveta koji potječu iz ranih razdoblja, ali i onih novijih. Muzej je taj dan otvoren od 10 do 18 sati za posjetitelje , ulaz je besplatan pa neka dođu i s nama provedu taj dan.
Najavila bih i izložbu koja slijedi uz 11. Dane hrvatskih svetaca i blaženika akademskih slikara Kristine Mareković i Ivice Ivana Marekovića, a održat će se 23 svibnja”. (J.I.)