Senzacionalno! – U Zagrebu šahovski turnir jedan od najjačih u povijesti

Igra Magnus Carlsen svjetski prvak!

Objavljena je senzacionalna vijest o šahovskom turniru koji će se za mjesec dana održati u Zagrebu.

Podatak da po prvi puta u povijesti kod nas dolazi igrati aktualni svjetski prvak Magnus Carlsen, sam po sebi ima fantastičnu sportsku težinu. Uz to trebali bi nastupiti još jedanaestorica ponajboljih igrača svijeta, od prvih deset čak njih osam!!!

To je danas zaista velika rijetkost u bilo kojem sportu.

Kao aktivni igrač i dobar poznavatelj svih šahovskih prilika moram uz dužno divljenje ovim današnjim velikanima ipak upozoriti na nekoliko detalja.

Još se sjećam velikih turnira iz moje mladosti kada sam imao priliku iz prvih redova satima pratiti svaki pokret jednog Gligorića, Viktora Korčnoja, Jana Timana… To je bila popularizacija šahovske igre kada si mogao uživo vidjeti svoje idole, čak s njima poslije porazgovarati. Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam uspio razgovarati sa “strašnim” Viktorom, drugim igračem svijeta i nije uopće bio strašan, čak vrlo ugodan.

No sada, sada su to druga vremena. Ne znam tko će uopće moći vidjeti i približiti se ovim velikanima šaha. Oni će igrati u Novinarskom domu, a publika i obožavatelji šaha moći će ih pratiti iz svojih domova putem interneta. Pa to možemo i sada kada igraju bilo gdje u svijetu.

Zamislite situaciju da se u Maksimiru igra finale Svjetskog nogometnog prvenstva, nitko ne može gledati jedino doma ispred televizora. Ili igraju Čilić i Đoković finale Davis cupa u Ciboni, a mi opet ne možemo gledati nego preko interneta. Pomalo tužno i žalosno, pa šta će mi onda oni u Zagrebu.

Ok, igraju u Hrvatskoj, ali kakve vajde meni i mladima od svega toga.

Drugi detalj isto važan, u svim zemljama domaćin kada organizira takve turnire radi ih i zbog svojih igrača, u pravilu jedan ili dva domaća igrača, mlađa, imaju priliku igrati s velikanima i učiti. Pitam se čime to npr naš najbolji igrač 43. igrač svijeta Ivan Šarić ne zaslužuje mjesto na takvom turniru?

I na kraju, u moru problema, mislim organizacijskih, u Šahovskom savezu, sudačkoj organizaciji, nedostaku novca za mlade itd kome treba takvo što i zašto to ima prioritet od npr uvođenje šaha u škole. Tih pišljivih 325 000 dolara bi se moglo potrošiti puno pametnije. I ne znam dali da se veselim ili plačem. (tik)

Evo cijele informacije:

Pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske za mjesec dana u glavnom gradu Hrvatske počet će jedinstveni šahovski događaj, Croatia Grand Chess Tour, na kojem će sudjelovati 12 ponajboljih svjetskih šahista predvođenih aktualnim svjetskim prvakom Norvežaninom Magnusom Carlsenom.

Nakon nastupa legendarnog Roberta Fischera i ruskih velikana Tigrana Petrosjana i Vasilija Smislova, u zagrebačkoj šahovskoj areni prvi put u povijesti nastupit će i jedan aktualni svjetski prvak, Norvežanin Magnus Carlsen.

Pobjedom nad Indijcem Viswanathanom Anandom u Chennaiju 2013. godine sa 6,5:3,5 Carlsen je postao 20. svjetski prvak u povijesti drevne igre. Naslov najboljeg nosi već punih šest godina, nakon što je odbio nalete Vishyja Ananda, Sergeja Karjakina i Fabiana Caruane.

Uz Magnusa Carlsena, koji trenutačno ima ‘svemirski’ rejting od 2861 boda, na zagrebačkom turniru nastupit će i Amerikanac Fabiano Caruana (2816), Kinez Liren Ding (2805), Nizozemac Anish Giri (2787), Azerbajdžanac Šahrijar Mamedjarov (2781), Francuz Maxime Vachier-Lagrave (2780), Indijac Viswanathan Anand (2774), Rus Ian Nepomniači (2773), Armenac Levon Aronian (2762), Amerikanac Hikaru Nakamura (2761), Amerikanac Wesley So (2754) i Rus Sergej Karjakin (2752).

Sama činjenica da će na Croatia Grand Chess Touru sudjelovati prvih osam igrača s trenutačne svjetske rangliste te deseti, jedanaesti, trinaesti i šesnaesti igrač, ukazuje da će to biti jedan od najjačih turnira u povijesti šaha.

Bit će to značajan turnir za promociju Zagreba i Hrvatske jer će uz tisuće domaćih ljubitelja šaha ovaj super-turnir putem interneta pratiti uživo više milijuna ljudi širom svijeta.

Svečano otvaranje turnira bit će u Muzeju Mimara 26. lipnja, a turnir će se igrati preko puta, u prostorijama Novinarskog doma, sve do 7. srpnja, kad je na rasporedu posljednje, 11. kolo. Svečano zatvaranje turnira i dodjela nagrada bit će 8. srpnja, a tog će dana biti i mečevi doigravanja, bude li za to potrebe. Nagradni fond zagrebačkog turnira je 325.000 dolara.(HRT Sport)