Švicarci su stvorili dodatak prehrani za krave, kako bi manje podrigivale

U borbi protiv stakleničkih plinova, žele smanjiti emisiju metana

Prenosimo zanimljiv članak s portala telegram.hr

Može li promjena prehrane krava pomoći smanjenju zagrijavanja naše planete? Nekoliko švicarskih kompanija napravilo je dodatke prehrani za koje tvrde da će smanjiti emisiju metana ali znanstvenici još nisu posve sigurni, piše SWI. Farme goveda predstavljaju idiličnu sliku švicarskog života, zelene livade prošarane raznobojnim šarenim cvijećem i ispaša stoke sa zvoncima oko vrata uz dramatičan alpski krajolik.

Ali, svake godine na tim pašnjacima nastanu milijuni litara metana. Metan je staklenički plin čiji je stogodišnji utjecaj na atmosferu 28 puta veći od emisije ugljičnog dioksida što čini da on uvelike doprinosi klimatskim promjenama.

Kad bi uzeli sve krave na Zemlji, bile bi treće po redu u emisiji stakleničkih plinova u svijetu, iza Kine i SAD-a, kaže Michael Mathres, voditelj strateških projekata za agro kompaniju Mootral. “Poljoprivreda i prehrambena industrija su jako podcijenjene kad se radi o klimatskim promjenama. Stoka je odgovorna za 14 posto emisije stakleničkih plinova širom svijeta, a dvije trećine su krave.”

SMANJUJE EMISIJU METANA ZA 30 POSTO?
Prva komora želuca krave, burag, ispunjena je mnoštvom bakterija koje fermentiraju hranu što životinji olakšava probavu. Tijekom probavljanja nastaje metan koji izlazi kroz njušku krave kada krava podrigne. U prosjeku, krava može podrigivati jednom u minuti, oslobađajući oko 500 litara plina bez mirisa iz usta i nosa svaki dan.

Mootral Ruminant, proizvod koji će doći na tržište do kraja godine, sastoji se od češnjaka i citrusa. Dodan dnevnoj prehrani krave, tvrdi proizvođač, može smanjiti emisiju metana za više od 30 posto.

Agolin, još jedna švicarska tvrtka, prodaje dodatak hrani od klinčića i korijandera. Na tržište stiže kao način povećanja proizvodnje mlijeka, što poboljšava učinkovitost stada i smanjuje metan. I oni tvrde da je emisija tada manja za 30 posto. Njihov dodatak prehrani mijenja bakterijski okoliš u buragu. Iz Agolina kažu da oko milijun europskih krava uzima njihove dodatke prehrani.

NAKON TRI TJEDNA UČINCI BLIJEDE
Studije pokazuju smanjenje metana u živim životinjama uz dodatke prehrani tijekom šest tjedana uzimanja. Ali druga studija pokazala je da učinci blijede nakon približno 3 tjedna uzimanja.

Švicarski farmeri iznimno paze na okoliš, ali kažu da što je više vladinih propisa, proizvodnja im postaje skuplja i nisu više konkurentni s europskim proizvođačima.

Švicarska je zabilježila značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova u devedesetima, ali kažu da bismo, da bi se ispunili ciljevi održivosti i klime, morali naprosto jesti manje mesa i proizvoditi manje hrane na životinjskoj bazi. (Eva Benedik)