Uskoro 2. Amadeus fest

Drugu godinu zaredom, od 31. svibnja do 2. lipnja 2019., održat će se Amadeus fest, festival komorne glazbe koji predstavlja glazbu velikog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Detalji programa predstavljeni su u petak, 24. svibnja 2019., u Gradskom muzeju Bjelovar u kojemu će se i održavati najvažnija događanja. Festival je međunarodnoga karaktera, a uz hrvatske afirmirane glazbenike, predstavit će se i glazbenici iz Albanije, Australije, Izraela te Srbije, najavio je predstavnik organizatora, Hrvoje Pintarić iz Bjelovarske udruge glazbenih umjetnika.

Glavni događaj zasigurno je koncert najuglednijeg hrvatskog komornog ansambla – Zagrebačkih solista, koji će nastupiti u nedjelju, 2. lipnja, u atriju Muzeja. Bjelovar i Zagrebački solisti imaju posebnu vezu još odavna pa valja podsjetiti da su svoj prvi koncert održali 5. siječnja 1954. godine upravo u Bjelovaru te da će nastupom na Amadeus festu proslaviti svoj 65. rođendan.

U sklopu festivala, u petak, subotu i nedjelju dopodne glazbeni sadržaji izaći će u središte grada kako bi takvu vrstu glazbe približili svim naraštajima. Tako će u petak dopodne program biti prilagođen za vrtiće u čemu će sudjelovati oko 200 djece, a primjerice u subotu možete sudjelovati u pikniku za cijelu obitelj. Potrebno je ponijeti dekice za sjediti na travi, sendviče i sokove prema željama, istaknula je tom prilikom Vanda Novoselec, profesorica violine u Glazbenoj školi “Vatroslav Lisinski” Bjelovar. Ulaznice u iznosu od 30 kuna plaćaju se samo za glavne koncerte u Muzeju.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak napomenuo je kako je Grad u svom proračunu za festival osigurao 40 tisuća kuna. Vjeruje da Amadeus fest ima svijetlu budućnost te da će s godinama izrasti u veliku menifestaciju. Zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec rekla je i kako je, uz Grad, financijsku potporu festivalu u iznosu od 15 tisuća kuna dalo i Ministarstvo kulture. Organizator i ove godine je Bjelovarska udruga glazbenih umjetnika koja festival radi u suradnji s Glazbenom školom Vatroslava Lisinskog Bjelovar te pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara.