Zrinski i Frankopani – 100 godina od povratka u domovinu

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije u Križevcima, Grad Križevci, Ogranak Matice hrvatske u Križevcima, Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja” i Gradska knjižnica “Franjo Marković” upriličili su obilježavanje stote godišnjice prijenosa kostiju hrvatskih mučenika iz Bečkog Novigrada u zagrebačku prvostolnicu.
Kroz program je vodio upravitelj Zavoda dr. sc. Ivan Peklić, a uvodno su se obratili voditelj Zavoda akademik Franjo Tomić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec i pročelnik “Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja” u Križevcima Zoran Homen i Petar Feletar iz izdavačke kuće “Meridijani”.
Program je održan u okviru festivala povijesti Kliofest, a ovom prilikom predstavljena je monografija “Zrinski i Frankopani – 100 godina od povratka u domovinu”, autora akademika Dragutina Feletara, prof. dr. Hrvoja Petrića i prof. dr. sc. Nevia Šetića.

Opsežnu monografiju o slavnim hrvatskim rodovima Zrinskih i Frankopana izdala je izdavačka kuća “Meridijani”. To je najopsežnija povijest Zrinskih i Frankopana izdana u Hrvatskoj u zadnjih stotinu godina, s više od 300 povijesnih i suvremenih fotografija.

“Knjiga donosi povijest obaju plemićkih rodova od njihovih početaka (u 13. stoljeću) do zatora krajem 17. stoljeća. Naglasak u sadržaju knjige dat je na detaljnom opisu martirija Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novigradu 1670./1671., zatim seljenje njihovih grobova u Bečkom Novigradu te osobito prijenosu njihovih zemaljskih ostataka potkraj travnja 1919. u zagrebačku katedralu, gdje su konačno našli smiraj u domovini. Knjiga donosi i poglavlje o važnosti štovanja kulta Zrinskih i Frankopana u suvremeno doba. (“Meridijani”)

U Križevcima su o knjizi govorili autori prof. dr. sc. Hrvoje Petrić i akademik Dragutin Feletar.