Župan prisustvovao sjednici županijskog Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije

U prostorijama Županijske uprave danas, u petak 17. svibnja, održana je 44. sjednica Savjeta za promet na cestama Koprivničko-križevačke županije kojoj su prisustvovali i župan Darko Koren te zamjenik župana Darko Sobota sa suradnicima. Sjednicu je otvorio predsjednik Savjeta Stjepan Peršin, a nakon što je potvrđen Dnevni red na kojem se našlo osam točaka, prisutnima se obratio župan Koren koji je izvijestio o zaključcima sastanka u Upravi Hrvatskih cesta te se osvrnuo na stanje prometne infrastrukture na području županije.
„Sa zamjenikom Sobotom nedavno sam sudjelovao na sastanku na kojem sam predsjedniku Uprave Josipu Škoriću iznio svoja mišljenja te primjedbe po pitanju prometne infrastrukture na području naše županije. Smatramo kako postoji veliki prostor za unaprjeđenje prometne infrastrukture i signalizacije, a prostor za napredak vidimo i na području investicija te funkcioniranja cjelokupnog sustava. Trebalo bi napraviti detaljnu analizu stanja u prometu na području naše županije te definirati probleme i smjernice kako iste riješiti. Primjerice, signalizacija za brzinu na brzoj cesti od Zagreba prema Križevcima ima nekoliko nedostataka, a posebno je nespretna signalizacija ograničenja prometa na dijelu kod Vrbovca što je vjerojatno uzrokovano i lošim stanjem kolnika“, kazao je župan te predložio Savjetu da se uputi zahtjev prema nadležnom ministarstvu te ŽUC-u Zagrebačke županije kako bi se krenulo u rješavanje nedostatka.
Na sjednici je zaključeno kako Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture te Hrvatskim cestama treba uputiti dopis kako bi se ukazalo na nedostatke sredstava kojima raspolaže Županijska uprava za ceste KKŽ zbog malog broja vozila, a velikog broja kilometara cesta kojim upravljaju. Uz to naglašena je i potreba pomoći JLS da iniciraju probleme u signalizaciji na cestama, koje prolaze njihovim područjem, kao i izgledu samih cesta bilo da se radi o lokalnim, županijskim ili državnim cestama.
Nakon konstruktivne rasprave donesena je i Odluka o mjerilima i kriterijima za korištenje sredstava subvencije iz proračuna Koprivničko-križevačke županije. Na sjednici je prezentirana Analiza sigurnosti prometa na cestama za prva četiri mjeseca 2019. godine, u usporedbi s istim razdobljem 2018. godine koju je izložila Mirela Švorc iz Policijske uprave Koprivničko-križevačke, dok je informacije o radovima i projektima na državnim cestama na području županije u 2019. godini predstavio Stjepan Marković iz Hrvatskih cesta.
Ravnatelj Županijske uprave za ceste Dragutin Guzalić predstavio je članovima Savjeta informacije o radovima na županijskim i lokalnim cestama tijekom 2019. godine te projekcije za narednu godinu. Izvješće o akcijama, koje su proveli auto (moto) klubovi predstavili su Boris Dušić iz Auto kluba Koprivnica, Pero Krešić iz Auto kluba Đurđevac te Stjepan Peršin iz Auto moto kluba Križevci.
Na kraju sastanka zaključeno je kako je potrebno sazvati sastanak sa svim ravnateljima osnovnih škola u županiji, radi potpisivanja Sporazuma osnovnih škola s auto (moto) klubovima, čime bi se omogućilo djelovanje auto klubova u obuci učenika petih razreda za vožnju biciklom te stjecanje potvrde o osposobljenosti za vožnju.

Služba ureda župana