10 odabranih finalista za Nagradu za svjetski pluralizam u 2019. uključujući i mrežu povjesničara bivše Jugoslavije

Finalisti odabrani od 538 kandidata iz 74 zemlje

OTTAWA, KANADA— 24. LIPANJ 2019. godine—The Global Centre for Pluralism (GCP)—Svjetski centar za pluralizam jučer je objavio 10 finalista za Global Pluralism Award—Nagradu za svjetski pluralizam za 2019. godinu, uključujući i tim “Learning history that is not yet history”—“Učenje povijesti koja još nije povijest”, koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju.

Tri pobjednika bit će proglašena u jesen i iskazat će im se počast na svečanosti u Ottawi 20. studenog ove godine. Nagrada je priznanje za izvanredna postignuća organizacija, pojedinaca i vlada diljem svijeta, koja predstavljaju miran i produktivan život s različitostima.

U vrijeme naglašene mržnje i rastuće napetosti u zajednicama diljem svijeta, ovi pobjednici utjelovljuju najbolje od ljudskosti”, rekao je Uvaženi Joe Clark, bivši Predsjednik Vlade Kanade i Predsjedatelj žirija. “Naglasak na pluralizam sada je važniji nego ikada. Za samo nekoliko godina, pomjerili smo se iz vremena u kojem je postojalo, barem, opće prihvaćanje raznolikosti, u vrijeme u kojem postoji strah od toga, a vrlo često i osporavanje istog.”

Finalisti 2019. godine—iz Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Libanona, Mađarske, Gane, Francuske, Bangladeša, Afganistana, Mianmara i nekoliko zemalja bivše Jugoslavije—daju važan doprinos pluralizmu, uglavnom kroz izgradnju mira, umjetnost, obrazovanje, socijalnu koheziju i integraciju izbjeglica i migranata.

U kandidaturi se istakao tim “Learning history that is not yet history” za doprinos u podizanju javne svijesti o zajedničkoj povijesti i vrijednostima uz promicanje mira na Balkanu. Tim čine istraživači, profesori i nastavnici povijesti, koji podučavaju povijest sukoba u svojim zemljama koristeći metodologiju utemeljenu na više perspektiva. Ovaj pristup potiče na suživot i održivi mir, jer pomaže u rješavanju osjetljivih i kontroverznih tema vezanih za jugoslavenske ratove 1990-ih, pridonoseći razumijevanju regije, njezine povijesti i raznolikosti.

Ove godine, Svjetski centar za pluralizam primio je više od 500 kandidatura iz 74 zemlje za dodjelu Nagrada za svjetski pluralizam za 2019. godine—više nego dvostruko više od prijava za inauguracijske nagrade 2017. godine. Svi kandidati prolaze rigoroznu provjeru i odabir žirija. Krug finalista bit će sužen na tri pobjednika, koji će biti objavljeni na jesen, nakon posjeta u zemlji i konzultacija s ključnim partnerima na terenu. Svaki od ova tri pobjednika dobiva po 50.000 dolara za unapređenje svog rada na promicanju pluralizma.

Upoznajte finaliste Nagrade za globalni pluralizam za 2019. godinu (abecednim redom):

Adyan zaklada (Libanon) promiče vrijednost kulturne i vjerske raznolikosti putem inicijativa na lokalnoj razini o obrazovanju, medijima, javnoj politici i interkulturalnoj razmjeni. Adyan ima programe u 42 libanonske škole za izgradnju socijalne kohezije, a nedavno je pokrenuo online platformu, Taadudiya (pluralizam), kako bi potaknuo kritičko promišljanje o kulturnoj i vjerskoj raznolikosti u arapskim zemljama.

Afganistanski nacionalni institut za glazbu (Afganistan) je vladina inicijativa koja osigurava obuku tradicionalne afganistanske i zapadnjačke klasične glazbe afganistanskoj djeci različitog podrijetla, osobito siročadi, uličnim prodavačima i djevojčicama. On oživljava afganistanske glazbene tradicije, koje su potisnute tijekom talibanskog režima, ponovno uvođenje glazbe u društvo, kao važnog dijela obnove nacije.

Centar za socijalni integritet (Mianmar) je jedina lokalna organizacija, koja je aktivna u Sjevernoj Državi Rakhine nakon nasilja iz 2017. godine. Osnovali su je humanitarni stručnjaci iz Rohingya, a kadrovski ga popunjava raznolika skupina ljudi. Centar pomaže participativno građanstvo u Mianmaru fokusirajući se na mlade, osobito one iz marginaliziranih i nedovoljno zastupljenih zajednica. Edukacijama iz oblasti vodstva, rješavanja sukoba, demokracije, pluralizama, ljudskih prava, civilne zaštite, razvoja zajednice, upravljanja projektima, zagovaranja i mobilizacije zajednice, Centar osposobljava mlade da postanu zastupnici promjena u svojim zajednicama.

Gospođa Deborah Ahenkorah (Gana) je pedagogica, koja je suosnivačica Golden Baobab, koji promovira afričku književnost za djecu i dodjeljuje godišnju Golden Baobab Prize—Nagradu Zlatni Baobab. Otvorena za svakog afričkog građanina, neovisno o mjestu stanovanja, dobi, spolu, rasi ili religiji, Nagrada potiče stvaranje dječijih knjiga koje su kulturološki relevantne za Afrikance. Ahenkorah je također osnovao African Bureau Stories—Afrički ured priča, dječije izdavačko socijalno poduzeće.

Rupantar (Bangladeš) je jedna od najvećih organizacija za osvještavanje i društvenu mobilizaciju u zemlji. Djeluje, između ostalog, na jačanju demokracije i političkog osnaživanja; mira i tolerancije; i upravljanju katastrofama. Od 1998. godine Rupantar je pomogao ženama da osnuju 32 ženske organizacije registrirane u lokalnoj samoupravi, osnažujući ih da se organiziraju, kandidiraju i osvoje mjesta u lokalnoj politici. Rupantar je također organizirao 261 vjerski dijalog na kojem se okupljaju muslimanski, hinduistički i kršćanski lideri, kako bi razvili akcione planove za suzbijanje ekstremizma.

SINGA (Francuska) je pokret građana koji podržava integraciju izbjeglica u Francuskoj i 12 drugih europskih gradova povezujući izbjeglice s građanima i privatnim i javnim partnerima. Mobilizira skrbničke obitelji da ugoste migrante i regrutira javne partnere, koji prate pridošlice u profesionalnom razvoju. SINGA mobilizira nove tehnologije i socijalno poduzetništvo kako bi premostila jaz, pokazujući da je kulturološka raznolikost prednost i prevazilazeći stereotip o izbjeglicama kao “žrtvama” ili “prijetnjama”.

Soliya (SAD) osnažuje mlade ljude da premoste prepreke i postignu konstruktivan dijalog kroz virtualnu razmjenu. Njezin Connect Program—Program povezivanja koristi prilagođenu platformu za videokonferencije, kako bi potaknula rasprave na internetu i razgovore o svjetskim, društvenim i osobnim temama licem u lice. Njezin tim radi u pet zemalja i predstavlja više od 10 zemalja podrijetla. Organizacija ima za cilj izgraditi inkluzivna i pluralistička društva, koja obuhvaćaju raznolikost i transformiraju sukobe pripremanjem i opremanjem sudionika kako bi se pozabavili razlikama, surađivali i učili zajedno.

Tim “Učenje povijesti koja još nije povijest” (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) je mreža povjesničara, koji podučavaju povijest sukoba u svojim zemljama bivše Jugoslavije na način, koji potiče socijalnu koheziju i održivost mira. Ona pomaže nastavnicima u rješavanju osjetljivih i kontroverznih tema vezanih za ratove, pridonose razumijevanju bivše Jugoslavije, njezinoj povijesti i raznolikosti, te podizanju svijesti o zajedničkoj povijesti i vrijednostima uz promicanje mira.

U Odboru (Kanada), program, Chang škole, Sveučilišta Ryerson promovira inkluzivnije i raznolikije vodstvo u odborima kanadskih neprofitnih organizacija. On Board obrazuje, zagovara i održava obuke, kako bi pomogao pojedincima iz nedovoljno zastupljenih zajednica – uključujući vidljive manjine, žene, LGBTQ2 + zajednicu, Prve nacije i Autohtone narode, i osobe s invaliditetom – omogućavajući im da budu u upravnim odborima, i tako osiguraju pravednije sudjelovanje u vodstvu civilnog društva.
Zaklada Artemisszió (Mađarska) promiče otvoreno, tolerantno i inkluzivno društvo, te slavi raznolikost stvaranjem snažne i politički aktivne interkulturalne zajednice u Mađarskoj. Njezini programi potiču dijalog i obostrano razumijevanje među različitim skupinama, podupire integraciju izbjeglica i podiže svijest kroz obrazovanje i mentorstvo. Organizacija je osigurala interkulturalnu obuku za stotine stručnjaka za obrazovanje i zdravstvo, provedbu zakona i socijalne radnike.

O Svjetskom centru za pluralizam

Svjetski centar za pluralizam je međunarodni istraživački i obrazovni centar u Ottawi, Kanada. Osnovan od strane Njegovog Visočanstva Aga Khana, u partnerstvu s Vladom Kanade, Svjetski centar za pluralizam inspiriran je iskustvom Kanade kao zemlje raznolikosti i inkluzije.

Saznajte više o Centru i ovogodišnjim finalisti na pluralism.ca.