Asocijacije u kamenu Mate CROate – jedra i jedrenjaci

U prostoru Gradske knjižnice “Franjo Marković” otvorena je sinoć izložba radova u kamenu mladog kipara Mate Turića iz Banova kod Vrbovca.
Nakon uvodnih riječi ravnateljice Gradske knjižnice “Franjo Marković” Marijane Janeš Žulj, o njegovom djelu govorio je Zoran Homen koji je napisao i predgovor katalogu te istakao da je Mate Turić, pod umjetničkim imenom Mata CROata , akademski kipar mlađe generacije koji je svojim prepoznatljivim stilom privukao na sebe pažnju znalaca i likovne kritike. Potvrdio je to i brojnim nagradama kao što je nagrada za najboljeg mladog umjetnika u Hrvatskoj 2015. godine ili nagrada za izložbu godine u Hrvatskoj 2016. godine te nagrada na Međunarodnoj izložbi minijatura u Popovači i druge.

“Odabravši rad u kamenu svrstao se među rijetke kipare koji danas rade u tom zahtjevnom i, doslovce, teškom materijalu. Njegovo kiparstvo svrstavamo u apstraktno stvaralaštvo koje za svoje ishodište uzima prepoznatljivu formu jedra i jedrenjaka. Njegov rad i umjetničku interpretaciju u kamenu prepoznajemo među stotinama i tisućama drugih kiparskih ostvarenja. Ono što Mate Turić radi u kamenu je teško izvedivo i u mnogo lakšim materijalima za modeliranje.
Njegove skulpture fasciniraju na prvu.
Turić fascinira i količinom izvedenih radova u njegovom ateljeu i izložbenom dijelu u obiteljskom domu u Banovu nadomak Vrbovca. Čovjek se mora zapitati kada su sva ta djela nastala i kojom stvaralačkom energijom je ovaj mladi kipar krenuo u njihovu realizaciju.
A da je inovativan, dokazuju i neka nova kamena ostvarenja u čijim oblicima se prepoznaju veći brodovi i kruzeri u reduciranoj formi, ali neobično dinamičnih apstraktnih struktura. Nešto što još nije viđeno u europskoj kiparskoj sceni. Jedinstveni doživljaj jedinstvenog umjetnika! – kazao je, između ostalog, Zoran Homen o stvaralaštvu Mate Turića.

Mate Turić – Mata CROata najviše radi u kamenu, izrađujući rukopisno prepoznatljive skulpture i prorezujući ih. Ostvario je preko 35 različitih samostalnih izložbi u kamenu. Napravio je preko 1000 različitih kamenih skulptura, ponajviše jedrenjaka, koje mogu u budućnosti biti kao moguća idejna rješenja za velike javne skulpture.

U glazbenom dijelu programa nastupile su učenice Osnovne škole “Ljudevita Modeca” Marta Šiler i Ana-Marija Gudić pod vodstvom Sandre Poštić.
Jedinstvena izložba Mate Turića – Mate CROate, koju svakako treba pogledati, u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” ostaje postavljena do 26. lipnja, a pozvani su posjetitelji da dođu u što većem broju u dane Križevačkog velikog spravišča kada se izložba također može razgledati. (J.I.)