Dogodilo se na današnji dan – 11. lipnja

Hrvatski političar i pisac Antun Radić, utemeljitelj hrvatske etnografije, urednik Zbornika za narodni život i običaje Južnih Slavena, koji je u svojim stavovima isticao povezanost nacionalnog i socijalnog oslobođenja, te s bratom Stjepanom Radićem osnivač Hrvatske pučke seljačke stranke, rođen je u Trebarjevu Desnom kod Siska 1868. godine.

Hrvatski političar Stjepan Radić, osnivač i predsjednik Hrvatske pučke seljačke stranke, začetnik filozofije pragmatizma u hrvatskoj politici, žestoki borac protiv mađarizacije, a nakon 1. svjetskog rata i centralizacije južnoslavenskih zemalja na koju je Hrvate upozorio poznatom izjavom ‘Srljate kao guske u maglu’, te jedna od najvažnijih ličnosti hrvatske političke povijesti, rođen je 1871. godine u Trebarjevu Desnom.

Američki Kontinentalni kongres, skup delegata trinaest sjevernoameričkih britanskih kolonija koji se prvi put sastao neposredno prije američke revolucije, 1776. godine imenovao je Thomasa Jeffersona, Johna Adamsa, Benjamina Franklina, Rogera Shermana i Roberta R. Livingstona u ‘Komitet petorice’ s ciljem da sastave Deklaraciju nezavisnosti. Prvi Kontinentalni kongres, koji se nakratko sastao u Philadelphiji 1774., sastojao se od 56 delegata iz dvanaest od Trinaest kolonija. Sastao se kao reakcija na tzv. Nepodnošljive zakone donesene od strane britanskog Parlamenta. Delegati su u znak protesta usvojili odluku o ekonomskom bojkotu te poslali peticiju kralju s ciljem da izlože svoja neslaganja. Kad je 1775. sazvan Drugi Kontinentalni kongres, već su počeli oružani sukobi kasnije poznati kao američki rat za nezavisnost (1775.-1783). Umjereni delegati Kongresa su se nadali da će se kolonije na kraju pomiriti s Britanijom, ali je sve popularnija bila opcija potpune nezavisnosti. Kongres je tako u lipnju 1775. donio odluku o stvaranju Kontinentalna vojske i koordinirao rat, a nepunih mjesec dana nakon formiranja ‘Komiteta petorice’, u srpnju 1776. donio i zamenitu Deklaraciju nezavisnosti. Također je usvojio plan o stvaranju nove vlade kroz Članke o konfederaciji, koji su usvojeni 1781.