Dogodilo se na današnji dan – 2. lipnja

Europska svemirska agencija (ESA) 2003. godine lansirala je letjelicu Mars Express, prvu europsku svemirsku misiju na drugi planet. Letjelica početne mase 1.223 kilograma je, nošena raketom Sojuz-Fregat, lansirana iz svemirskog centra Baikonur u Kazahstanu. Misija koja je trajala do 30. studenog 2005., na sebi je nosila sedam znanstvenih instrumenata te sondu Beagle 2 kojoj je cilj bio obaviti egzobiološke i geološke pokuse na površini, ali slijetanje je bilo neuspjelo i vrijedna sonda je izgubljena.

Drugi dio letjelice, Orbiter, nastavio je misiju koja se sastojala od visokorezolucijskog snimanja i mineraloškog mapiranja površine, radarskog istraživanja podpovršinskih slojeva u potrazi za permafrostom, precizno određivanje atmosferske strukture i kretanja, te studija o interakciji atmosfere i površine planeta. Tijekom više od 5.000 prijeđenih orbita kamere Mars Expressa konstantno su mapirale i snimale najvećom rezolucijom korištenom u istraživanju Marsa do danas, a Mars Express tim je prošle godine za svoj vrhunski rad nagrađen Sir Arthur Clarke Awardom za najbolji istraživački timski uspjeh.

Hrvatski književnik, publicist, povjesničar umjetnosti i redatelj Slavko Batušić, voditelj Arhiva i muzeja HNK, jedan od utemeljitelja i prvih voditelja zavoda za književnost i teatrologiju JAZU, profesor na Akademiji za kazališnu umjetnost, te autor brojnih pjesama, novela, romana, drama, kazališnih studija i putopisa po kojima je najpoznatiji, rođen je u Novskoj 1902. godine.

Engleski glazbenik Charlie Watts, bubnjar Rolling Stonesa poznat i kao The Wembley Whammer, koji se Jaggeru i ekipi pridružio1963. i od tada im drži ritam, a ima i solo glazbenu karijeru, rođen je 1941. godine u Londonu.

Američki glumac Dennis Haysbert, najpoznatiji po svom autoritativnom baritonu i ulogama u filmovima Goodbye Bafana, Jarhead, Heat i trilogiji Major League, te serijama Dallas, Now & Again, 24, The Unit i mnogim drugima, rođen je u San Mateu u Kaliforniji 1954. godine.