Fondovim poticajima Hrvatska pošta zazelenila svoj vozni park

Hrvatska pošta obogatila je vozni park sa 20 električnih četverocikala vrijednih 1,3 milijuna kuna, a uporabom tih vozila za dostavu godišnje će smanjiti emisiju CO2 za 7,6 tona. Projekt je sufinancirao Fond s 400.000 kuna te je direktor Fonda sudjelovao na svečanoj primopredaji vozila.

“Biti društveno odgovoran ne znači samo ispunjavati zakonske obaveze, nego i ulagati u održivi razvoj. Uz subvencije Fonda nabavili ste nova električna vozila vrijedna 1,3 milijuna kuna i na taj način nastavljate investicijski ciklus održive e-mobilnosti.” izjavio je direktor Fonda Dubravko Ponoš prilikom svečane primopredaje 20 novih električnih četverocikala. Naime, Hrvatska pošta se prijavila se na prošlogodišnji javni poziv Fonda te im je za projekt zelenog i održivog transporta u poštanskom prometu odobreno 400 tisuća kuna sufinanciranja.

Uvođenje električnih vozila Hrvatskoj pošti omogućit će bolju mobilnost kod dostave pošiljaka, a upravo su novi električni četverocikli koje je za HP proizvela tvrtka Ducati ENERGIA posebno praktični za dostave u užim gradskim jezgrama. „Električni četverocikli postižu maksimalnu brzinu od 45 km/h, a njihov je domet 60 kilometara. Volumen prtljažnika od 300 litara i nosivost do 200 kilograma pokazuju se kao idealno rješenje zbog stalnog rasta paketnog prometa.”, istaknuo je direktor Ducatia Dražen Crnković predstavljajući performanse novih vozila.

Uz dvadeset novih električnih vozila, Hrvatska pošta u svom voznom parku od 2015. ima i 180 električnih bicikala, koji su zamijenili stare mopede. Nabava e-bicikala također je sufinancirana bespovratnim sredstvima Fonda.

Predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo je kazao kako njihovi poštari dnevno uruče oko 1,3 milijuna pošiljaka te će se na ovaj način olakšati njihov rad na terenu, uz istovremeno smanjenje štetnih utjecaja na okoliš.

Izvor: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost