Kako bolje razumjeti vašeg najboljeg prijatelja – psa

U Hrvatskoj više od polovice stanovništva posjeduje kućnog ljubimca, a trećina stanovnika je vlasnik barem jednog psa. Za ljude koje volimo želimo samo najbolje, pa tako i za naše plišane kućne ljubimce. Ipak, ponekad nam nije u potpunosti jasno što našem psu točno nedostaje. Kako čitati govor tijela našeg najboljeg prijatelja?
Držanje repa 1. visoko i mirno: Pas je u stanju pažnje i ne želi da ga se ometa. 2. visoko i živahno: Pas je uzbuđen, zaigran i samouvjeren. 3. nisko ili ispod nogu: Pas se boji i zabrinut je zbog neke druge životinje ili osobe. 4. ravno unaprijed: Pas promatra okolinu i upija nove informacije.
Oči 1. široko otvorene: U slučaju nepoznatih događaja, pas je na oprezu. Ako pas ovim pogledom gleda u vlasnika ili životinju znači da im vjeruje. 2. brzo treptanje i namigivanje: Pas je spreman za igru. 3. oči napola zatvorene: Pas je smiren i nalazi se u okolišu u kojem mu je ugodno.
Uši 1. pomaknute unatrag: Ako su pseće uši lagano zalegnute znači da je vaš pas spreman za drijemanje. U slučaju da su uši u potpunosti prilegnute glavi, pas se boji nekoga ili nečega. 2. prilegnute uz glavu: Kada se psi nađu u kontaktu s novim ljudima obično prilegnu jedno ili oba uha uz glavu što je znak straha. 3. u zraku: Pas je znatiželjan ili u stanju opreznosti.
Lice 1. oblizivanje: Ponekad psi koji su nervozni ili pod pritiskom konstantno oblizuju njušku. 2. zijevanje: Osim što signalizira da je umoran, pas zijeva kada vidi osobu s kojom je jako povezan.
Baš kao i kod ljudi, s govorom tijela psa treba biti oprezan i uzet u obzir cijelo tijelo, a ne samo pojedini dio.
E.B.