Mrzite li komarce?

Kako se zaštiti od ljetnih neprijatelja – komaraca

Ljeto, ugodna toplina u predvečernjim satima, lagani povjetarac u kosi i šetnja prirodom uz zalazak sunca. A onda čujete njega. Njih. Bića koja vam uspiju pokvariti dan u sekundi – komarci!

Sjedite pred kućom na terasi ili u voćnjaku, ali ne, evo ih opet, komarci!

No, ako vam se čini da to i nije tako strašno, ali kad zaspete i u snu čujete kako zuje kao helikopter, užas, opet komarci!

Njihov zvuk je dovoljan da vam oko počne titrati od nervoze, ali pokušavate ne pokvariti dobro raspoloženje. Evo nekih alternativnih načina da se obranite od komaraca pomoću kojih nećete ubiti komarce, ali ćete ih odbiti.

  1. Lavandino ulje Lavandino ulje sadrži alkohol koji odbija komarce, a usput i miriši odlično. Možete dobro pošpricati ukrasne trake za prozore i vrata lavandinim uljem kako komarci ne bi ulazili u kuću.
  2. Vanilija Dvije čajne žlice vanilije bez dodataka pomiješajte s vodom poprskajte po koži. Miris vanilije podiže raspoloženje ljudi, ali zato ga komarci mrze.
  3. Menta Komarci ne vole ulje ni listiće mente te će bježati od vas ako nanesete ulje na sebe. Osim što je ulje mente dobro za odbijanje komaraca, ublažava ubode drugih životinja i kukaca.
  4. Crna kava Ako ste kavoljubac onda je ovo pravi obrambeni mehanizam za vas. Komarci ne podnose jake mirise pa tako ni miris kave. Zapalite zrna kave i pustite da tinja. Miris se može osjetiti čak i do 10 metara.
  5. Jabučni ocat jedan od najučinkovitijih, ali ne i najugodnijih načina obrane je ispijanje jabučnog octa. Pomiješajte 3 žice octa s 2 decilitra vode i popijte. Nakon nekoliko minuta vaša koža će kroz pore početi lučiti miris octa koji komarci mrze, a vama će miris biti neprimjetan. (E.B)

I na kraju pitanje: Znate li zašto u Kini nema komaraca?

Pa zato, jer je svatko ubio svoga!