Počela je sezona vrganja

Počela je sezona gljiva, a svi znamo da su gljive gljive vrlo zdrave i ukusne. Moramo priznati kako su po raznim društvenim mrežama počele kružiti fotografije vrganja i ostalih gljiva, dakle berba je počela. Morate pripaziti koliko gljiva uberete jer ukoliko vas netko prijavi, možete zaraditi kaznu, osim ako ne dobijete dozvolu za branje.
Iako se gljive najčešće grupiraju u voće ili povrće, one zapravo spadaju pod gljivice. Neke su otrovne, a neke izuzetno zdrave. Gljive sadrže jako malo kolesterola i praktički nemaju masti ni natrija u svom sastavu. One sadrže kompleks D vitamina i tako gljive oslobađaju energiju iz masti, bjelančevina i ugljikohidrata u hrani.

Neke vrste gljiva potiču imuno sustav I dobre su u borbi protiv raka. Linoleinska kiselina sprječava nastanak raka dojke i prostate. Gljive mogu konzumirati i dijabetičari jer ne sadrže masnoću i potiču normalno funkcioniranje jetre, gušterače i endokrilnih žlijezda. Sadrže prirodan inzulin i enzime koje pomažu pri snižavanju šećera u krvi. Za vegetarijance je izrazito bitno da često konzumiraju gljive jer su one najveći izvor potrebnih sastojaka kojih nema u voću i povrću.


Gljive sadrže malo soli, masti, kolesterola i kalorija. Jedna šalica gljiva sadrži tek 15 kalorija, 0 grama masti, 2.2 grama proteina i 2.3 grama ugljikohidrata. Iako postoje različite vrste gljiva, njihova nutritivna svojstva su poprilično slična.
Gljive su bogat izvor vitamina B kompleksa. Također su jedini biljni izvor vitamina D. Pružaju nekoliko vrsta minerala, čiji unos može biti teško zadovoljiti putem uobičajene prehrane. To su selen, kalij, bakar, željezo i fosfor.


Gljive također sadrže kolin, spoj neophodan za adekvatan san, pravilno funkcioniranje mišića, pamćenje i koncentraciju.
Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija gljiva može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. Znanstvenici su ustanovili da konzumacija gljiva može pospješiti kontrolu razine šećera u krvi kod dijabetičara i smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova.

Foto: Željka Šantatić