Ponovno vandalizam u Križevcima

Da će se Grad Križevci u budućnosti morati ozbiljno obračunati sa sve češćim vandalizmom na svom području, dokazuju novi primjeri fašističkog divljana nad križevačkim javnim prostorom. Ovoga puta na meti vandala nije se, kao prije nekoliko tjedana, našlo središte grada nego ulica Ljudevita Vukotinovića.

Poznati prolaz kroz spomenutu gradsku ulicu, inače moderno uređenu i veoma frekventnu, ovih dana “ukrašen” je ustaškim simbolima na zidovima kuća, ogradama oko dvorišta pa čak i po pločniku.

Nepoznati vandali pobrinuli su se i za prometne znakove, gradsku žičanu ogradu te klupe i rasvjetne stupove. Dok su rasvjetni stupovi išarani raznim grafitima, prometni znakovi su djelomično izvaljeni, a žičana ograda, duga nekih 5 metara je slomljena i leži odbačena. Tim ružnim prizorima, ali i štetnim, jer ne radi se samo o oštećenjima gradske imovine već i javnoj manifestaciji fašizma, svakodnevno, nažalost, svjedoče brojni učenici i učenice osnovnih i srednjih škola.

Sve to moglo bi u budućnosti, ukoliko se ne poduzmu neke efikasnije preventivne mjere – bolja edukacija mladih ili postavljanje video nadzora na problematičnim lokacijama – imati negativne posljedice ne samo za poznatu multikulturalnost Križevaca nego i šire. Najvažniji je kućni odgoj mladih, pa onda škola, društvo itd.

O novom vandalizmu u Križevcima, obaviješten je i gradonačelnik Mario Rajn (Nezavisni), koji je ubrzo nakon toga ponovio svoj apel kojim od građana traži da prestanu sa uništavanjem gradske imovine. – Već sam apelirao i zamolio građane da ne uništavaju imovinu. Sve što se uništi netko treba platiti – grad – pa ovim putem apeliram: Ljudi ne uništavajte imovinu!. – izjavio je Rajn.

U prošlogodišnjem napadu vandala u Vukotinovićevoj ulici, valja podsjetiti, stradala je također nekoliko zidova obiteljskih kuća. Tada su ispisane proustaške parole i znakovlje kojima se širio govor mržnje i prijetilo smrću pripadnicima srpskog naroda. Nakon dojave pojedinih građana, nadležne javne službe uklonile su sporne grafite, a gradska vlast je taj vandalski čin javno osudila. (zv)