Večer zlatne kapljice – Međunarodna izložba vina u Križevcima

U hotelu “Kalnik” u Križevcima održana je Večer zlatne kapljice – Međunarodna izložba vina Križevačkih goric 2019. Koprivničko-križevačke županije na kojoj su proglašena najbolja vina, dodijeljena priznanja i diplome vinogradarima i vinarima za postignute rezultate.

Šampion izložbe je Graševina 2018. OPG Grudić Tanje.

Gradonačelnikovo vino: OPG Dragutina Kamenjaka – Kleščec 2018, Vinarije Korenko – Graševina Elizabeta 2018., Vina Bužić – Pinot crni 2018.

Šampion “Križevačkih goric 2019” je: OPG Dragutina Kamenjaka – Kleščec 2018. i Posarić Franjo – Sauvignon 2018.

Za najbolje voćno vino proglašen je Tayberry 2018. OPG-a Jadranka Mihalića.

Od ukupno 127 vina dodijeljena su slijedeća odličja: 1 velika zlatna medalja, 30 zlatnih medalja, 52 srebrne, 22 brončane i 3 priznanja, a 19 vina nije zadovoljilo kriterije.

Nadaleko je poznata gostoljubivost ljudi ovoga kraja, domaće proslave i veselice u krugu prijatelja , uzvanika i gostiju – “spravišče” i “pajdaštva”. U takvim veselim zgodama važila su posebna pravila ponašanja čiji je cilj bio stvaranje ugode, zanimljivosti, a najpoznatiji su svakako “Križevački štatuti”.

Međunarodna izložba vina ima stoljetnu tradiciju koja je vezana na osnivanje Gospodarskog i šumarskog učilišta u Križevcima 1860. godine, a dvije godine kasnije održana je prva izložba vuina što je zabilježeno u Gospodarskom listu i drugim tiskovinama 1862. godine.

Uvodno je predsjednik Udruge vinogradara i vinara “Bilikum” Križevci Denis Maksić kazao kazao da je Povjerenstvo za organileptičko ocjenjivanje vina i voćnih vina kušalo i ocijenilo 127 uzoraka vina s područja Republike Mađarske i Hrvatske te izvršilo bodovanje pčristiglih uzoraka. Zahvalio je svim izlagačima i donatorima koji su podržali rad udruge i organizaciju ovogodišnje Međunarodne izložbe vina “Križevačkih goric 2019”, kao i svim članovima Udruge vinogradara i vinara “Bilikum” Križevci koji su svojim angažmanom pomogli u realizaciji svih manifestacija te sve prisutne pozvao da uživaju u svim pristiglim uzorcima vina.

Predsjednica Povjerenstva za organoleptičko ocjenjivanje vina doc. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika čestitala je svima na osvojenim odličjima, posebno onima zlatnog sjaja.

“Zlatna, a posebno velika zlatna medalja predstavlja vino koje je za svako senzorno svojstvo – vanjski izgled, miris, okus te ukupni dojam ocjenjeno s vrlo dobrim i odličnim ocjenama, a na izložbi su 31 takva vina od kojih se jedno sorte graševina izdvojilo i zaslužilo veliku zlatnu medalju. Ovogodišnje ocjenjivanje okupilo je 127 uzoraka lokalnih i inozemnih proizvođača vina koje su ocijenile 2 komisije sastavljene od 10 vrsnih ocjenjivača s područja cijele kontinentalne Hrvatske.

Iznimno veliki broj zlatnih odličja trebao bi razveseliti sve sudionike natjecanja, a posebno 13 zlatnih s područja vinogorja Kalnik, što potvrđuje potencijal i preuvjete za uspješno bavljenje vinarstvom u ovom kraju . Velika raznolikost sorata među nagrađenima iz ovog vinogorja dokazuje kako su vinari podjednako uspješni u proizvodnji bijelih i crnih, aromatičnih, ali i voćnih vina. Ne treba zanemariti ni dobitnike srebrnih i brončanih medalja čija vina također zaslužuju pažnju, ali isto tako, imaju i mjesta za napredak u smislu proizvodno-tehnoloških uvjeta koji će se odraziti i na završnu kakvoću vina.

Sve teži uvjeti u proizvodnji grožđa, koji se prenose i na rezultat alkoholne fermentacije te čuvanje vina, odrazili su se i kroz 19 odbačenih uzoraka” – kazala je Ana – Marija Jagatić Korenika te izrazila nadu da ipak slijedi još jedna dobra vinogradarska godina i još bolja vina nakon berbe 2019. godine.

Obratio se i tajnik Zajednice udruga vinogradara, voćara i vinara Koprivničko-križevačke županije Vjekoslav Indir, a čestitke svim nagrađenima i ostalim vinarima uputio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović. Izložbu je otvorio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, a prisustvovao je i saborski zastupnik Branko Hrg. (J.I.)