Želite ustajati ranije i iskoristiti dan? Evo kako!

ANANDA SAVJETUJE

Koliko puta smo samo izrekli neporecivu neistinu: nemam dovoljno vremena za sebe, nemam dovoljno vremena da učinim ___________ za sebe…?
Nedostatak vremena pitanje je organizacije, a organizacija pak postavljanja prioriteta. Kada nekog volimo učinit ćemo sve da mu/joj ugodimo bez obzira što nas to koštalo pa tako ukoliko sebe uistinu volimo, poštujemo, cijenimo nastojat ćemo konzumirati samo najbolje i voditi računa da živimo kvalitetno.

Iznimno je važno osvijestiti sebe, svoje potrebe i pravo na njih. Pod „svojim potrebama” ne mislim na potrebu za paljenjem cigarete jer to predstavlja požudu, već potrebe koje održavaju naše holističko biće (uma, duha i tijela) u ravnoteži i zdravlju i koje nas uzdižu na kvalitetniju razinu. Kako bi to uspjeli potrebno je osigurati si vrijeme za hobije, za stres management, održavanje kondicije, psiho emocionalnu stabilizaciju, edukacije itd…

Za takve aktivnosti jogijska znanost preporučuje period od 04:00 do 06:00 kao najpovoljnije vrijeme, iznimno do 09:00. U tom periodu energija dana je smirena i samim time vanjske (i donekle unutarnje) turbulencije nisu toliko snažne i nametljive te nam se tu pruža prostor za vlastitu praksu i temeljnu higijenu (tijela, uma, duha). Kad kažem „higijena” ne mislim samo na pranje zubiju i tuširanje, već i na unutarnju higijenu kroz tjelovježbu koja čisti naš probavni, limfni itd. sustav, kroz vježbe za čišćenje mentalnog i emocionalnog tijela itd.

Naravno, ako vam je suviše ekstremno buditi se u 04:00. dovoljno je da „dogurate” barem do 06:00 i osjetite dobrobiti ove navike.

Kako nam se bliži ljeto i doba godine kada je gotovo trećina dana zbog ljetnih vrućina neiskoristiva, ali je milostivo bar to što sunce izlazi ranije i omogućuje dulje iskorištavanje jutra. Rano ljeto i ljeto pogodno je vrijeme za promjenu navike kasnog ustajanja. U tome će nam pomoći dakle ritam prirode koja je ranije aktivna i nekoliko praktičnih trikova.

VEČERNJE PRIPREME

1) izbjegavati kasne obroke (zadnji kruti obrok trebao bi biti najkasnije u 18:00, kasnije je preporučljiv samo hranjivi smoothie, i to najkasnije pola sata do sat vremena prije lijeganja)

2) ako postoji problem sa padanjem u san: popiti umirujući čaj: kamilica, lavanda, valerijana ili neki od ukusnih mješavina toga tipa
ako ne postoji problem sa padanjem u san: izbjegavati takve čajeve jer bi nas mogao previše uljuljkati. Isto vrijedi i za tablete za spavanje i ostale manje/više prirodne pripravke

3) navinuti budilicu za početak samo 15 – 30 minuta ranije od uobičajenog vremena buđenja! Nije preporučljivo forsirati išta, a pogotovo ne mijenjanje navika. U suprotnom će nam postati mrska, a cilj je upravo suprotno. Svakih dva tjedna pomaknuti vrijeme buđenja za još 15 – 30 minuta unazad

4) postaviti budilicu podalje od kreveta da se ne dogodi da ju samo bunovno šupimo i nastavimo po starom

BUĐENJE i RAZBUĐIVANJE

1) ne snoozajmo budilicu! Pogotovo ne u početku, još bolje nikad. Kad jednom ustanemo i ugasimo ju – ostanemo na nogama, a to vrijedi i za buđenje prije zvonjave budilice!

2) prisjetiti se u tom momentu zašto nam je važno to što radimo, ponoviti to u svom umu

3) pripremiti napitak (preporuka: mlaka voda s cijeđenim limunom)

4) otuširati se – osobno, ujutro se volim tuširati u hladnijoj vodi, što je i preporuka joge, iako sam ju modificirala prema vlastitom tijelu, a to preporučujem i vama da učinite. Krenite toplom vodom, a pred kraj prelazite na sve hladniju, pa vidite koji stupanj vam odgovara. Tuširanje ne treba biti dugotrajno, već kratko, osvježavajuće i razbuđujuće.

5) napraviti kratke vježbe razbuđivanja:
a) rotirati svaki zglob i zglobić
b) rotacija očiju, plaženje jezika, upuhivanje zraka u obraze itd.
c) lagano lupkanje rastresitom šakom od vrha glave, niz ruke s vanjske strane, uz ruke prema pazusima, niz bokove, niz noge s vanjske strane pa uz noge s unutarnje te područje donjih leđa
d) lagano poskakivanje
e) kratko i nježno istezanje

6) vježbe za umirenje i stabilizaciju
d) nakon što se umirimo na trenutak: napraviti 30 – 40 udisaja u abdomen, nastojati ih brojati, ako se izgubimo u broju, bez brige, samo nastaviti dalje

I to bi bilo to. Cijela jutarnja šema ne traje dugo i trajat će sve kraće nakon što se uigramo. Važno je podsjetiti se svaki puta da to radimo za svoju dobrobit, svoje zdravlje, svoj mir i svoj boljitak, a čim smo mi zadovoljni i naša će obitelj također biti zadovoljnija. Ukoliko ste roditelj svakako razmislite o tome jer vi ste uzor i model svome djetetu, a poznato je da djeca rade/pamte/usvajaju ne ono što im mi govorimo, već ono što mi radimo!

Namaste i sretno!