Znate li koja je prava svrha Stonehengea?


Stonehenge je prapovijesna građevina koja se smatra jednom od najčudesnijih i najmisterioznijih građevina u svijetu. Naizgled vanzemaljska građevina, kojoj ne znamo pravu svrhu, ali ne znamo niti tko ju je uspio izgraditi, jer ipak, nije lako podići kameni blok visok 9 metara, mase 25 tona. Baš zato što ne znamo skoro pa ništa o Stonehengeu, on privlači mnoge turiste, ali i znanstvenike koji pokušavaju doprijeti do istine. Od nekoliko desetaka teorija izdvojeno je njih 5 koje su najvjerojatnije.

  1. Astronomski kalendar
    S računalnim programima i današnjom modernom tehnologijom znanstvenici su došli do spoznaja da je Stonehenge služio za predviđanje svemirskih događaja te zimskog i ljetnog solsticija. Stari narodi su navodno slavili zimski solsticij što predviđamo iz arheoloških dokaza koji pokazuju da su klali svinje u znak slavlja.
  2. Mjesto izlječenja
    Pored Stonehengea pronađeni su mnogi kosturi s prelomima i raznim bolestima. Također, nađeni su komadići velikih kamenih blokova koji su ljudima služili kao talisman, nešto što ih štiti od bolesti. Iz tog razloga neki smatraju da je Stonehenge služio kao čarobno lječilište.
  3. Spomenik jedinstvu
    U periodu kada se Stonehenge počeo graditi, kultura na Britanskom otoku je postajala sve više ujedinjenija. Neki smatraju da je Stonehenge simbol jedinstva i bratsva koji se u to vrijeme širio Britanijom.
  4. Sveto lovište
    Arheolozi potvrđuju da se oko Stonehenga nalazio iznadprosječan broj lovišta što ukazuje da je to bila građevina kojom su narodi veličali lov.
  5. Zvučna iluzija
    Stonehenge je još poznat kao i “Gajdaško kamenje” jer kada bi dva svirača gajdi stajala na određenom mjestu i svirala, njihov zvuk bi se poništio. Takvu “slučajnost” je vrlo teško postići. Megaliti su vjerojatno postavljeni da bi pojačali prirodno poništavanje zvuka, a kameni blokovi kako bi zaustavljali zasebne zvukove.
    Bez obzira je li ikoja od ovih teorija točna, Stonehenge će još dugo godina ostati jedna od glavnih atrakcija u Velikoj Britaniji. (E.B.)