100 godina od prvog radničkog štrajka u Križevcima

Na jučerašnji dan, 3. srpnja 1919. godine, dogodio se prvi i najmasovniji  radnički štrajk u povijesti grada Križevaca. Taj najpoznatiji i višednevni križevački štrajk  koji je jučer proslavio svoju stotu obljetnicu, dogodio se u nekadašnjem Križevačkom paromlinu, kasnije poznatom kao poduzeće Mlinar.

Štrajk je trajao od 3 do 10  srpnja, a organizirali su ga socijalistički orijentirani radnici i sindikalisti. Iako je štrajk vođen punih 7 dana, štrajkaši nisu odustajali od traženja ispunjenja svojih radničke zahtjeva. Na kraju je uprava Paromlina, suočena s rizikom od velikih financijskih gubitaka zbog dugotrajnog prekida proizvodnje, ipak  udovoljila zahtjevima radnika i štrajk je tako uspješno završen.

Radnici su tada uspjeli, među prvima u Hrvatskoj, izboriti se za skraćenje radnog dana s 11 na 8 sati, povećanje nadnice za 50% te poboljšanje drugih životnih uvjeta. Nakon Drugog svjetskog rata, 60-tih godina prošlog stoljeća, u čast toga radničkog štrajka kao značajnog povijesnog događaja, tadašnja križevačka općinska vlast i organizacija sindikata, postavile su spomen ploču na istočno pročelje stare zgrade Mlinara.

Spomen ploča na pročelju Mlinara stajala je sve do 2013. godine, kada je prilikom rušenja kompleksa Mlinara i izgradnje trgovačkog centra Konzum, uklonjena. Tim činom uklanjanja ploče izvršen je ozbiljni kulturocid i memoricid prema križevačkoj povijesti i kulturi. Tim više jer spomenuta stara zgrada Mlinara pripada povijesnoj urbanoj cjelini Križevaca, te kao takva predstavlja kulturno dobro rješenjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu.

Samim time ploča posvećena radničkom štrajku nije se smjela bez dozvole nadležnih institucija ni ukloniti. Od mjerodavnih gradskih službi i političkih stranka na to vandalističko ponašanje Todorićeve tvrtke i njegovih kooperanata, nažalost, u to vrijeme tada nitko nije reagirao.

Tadašnji gradonačelnik Branko Hrg reagirao je čuvenom rečenicom “Todoriću i psima zabranjen ulaz u grad”. Reakcije nije bilo ni u slučaju postavljanja velikog reklamnog panoa tvrtke Konzuma na južno i zapadno pročelje zgrade Mlinara kao ni ranije ikakvog javnog protesta prilikom Todorićeve likvidacije Mlinara kao križevačkog industrijskog brenda. Sudbine same ploče koja je svjedočila o događaju štrajka, još uvijek je nepoznata. Iz Gradskog muzeja Križevci, doznaje se kako ploča tamo nije deponirana i nema je u muzejskim zbirkama. Upit u vezi ploče poslan je prije nekoliko dana i upravi tvrtke Belja, Konzuma i zagrebačkog Mlinara, no do objave ovoga teksta još uvijek nije stigao nikakav odgovor. Ipak, odgovor na upit stigao je iz Ministarstva kulture Republike Hrvatske. – Konzervatorski odjel u Bjelovaru pri Ministarstvu kulture nije zaprimio zahtjev niti odobrio uklanjanje ploče. Riječ je o brončanom odljevu s reljefnim tekstom približne veličine 40×60 centimetara.

Sudeći prema foto dokumentaciji koju posjeduje Konzervatorski odjel u Bjelovaru, spomen ploča je uklonjena nakon 20. travnja 2010. godine. – odgovoreno je iz Ministarstva kulture Republike Hrvatske. S obzirom na povijesni i društveni značaj toga prvoga radničkog štrajka u Križevcima te radi održavanja sjećanja i poštovanja na njega, u budućnosti bi se, sasvim sigurno, trebala pokrenuti inicijativa ponovnog postavljanja spomen ploče na na mjesto s kojega je prije nekoliko godina uklonjena. (zv) foto:  Perentium.com