Brončani reljef autora ak.kipara Igora Brkića na Trgu Stjepana Radića

Nakon toliko čekanja, Kalnik dobiva svoj uređeni Trg Stjepana Radića! Kalnik ovim projektom zauvijek mijenja svoj izgled te će uskoro postati urbano mjesto. Za projekt je iz Europskog programa izdvojeno 6.402.440,88 milijuna kuna. Krajem prošle godine općina Kalnik raspisala je natječaj za idejno rješenje za izgled trga Stjepana Radića, a početkom 2019. godine donesena je odluka o izboru rada autora Igora Brkića, ak.kipar-prof. likovne kulture za najbolje dostavljeno idejno rješenje brončanog reljefa posvećenog Stjepanu Radiću na Natječaj te se krenulo u izvedbu. Idejno je kombinacija posvete liku i djelu Stjepana Radića s fragmentima iz njegovog života te detalje Kalnika koji su selekcionirani da u konačnici simboliziraju izgled karte hrvatske.k raspisala je natječaj za idejno rješenje za izgled trga Stjepana Radića, a početkom 2019. godine donesena je odluka o izboru rada autora Igora Brkića, ak.kipar-prof.lk. za najbolje dostavljeno idejno rješenje brončanog reljefa posvećenog Stjepanu Radiću na Natječaj te se krenulo u izvedbu. Idejno je kombinacija posvete liku i djelu Stjepana Radića s fragmentima iz njegovog života te detalje Kalnika koji su selekcionirani da u konačnici simboliziraju izgled karte Hrvatske.


Reljef će biti od bronce, prostirat će se na nekih 5 metara kvadratnih i posvećen je Stjepanu Radiću. Modeliranje reljefa je u tijeku, a mi smo zaprimili nekoliko fotografija na kojima se vidi progres nakon modeliranja u glini, kako se pristupa lijevanju u gips i priprema za lijevanje u bronci koja se radi u specijaliziranim ljevaonicama.
Prisjetimo se, izrada projekta Uređenja Trga Stjepana Radića započeta je 2014. godine, kada je glavni projekt izradio Zavod za arhitekturu, Arhitektonski fakultet u Zagrebu.


Opći ciljevi projekta su potaknuti održavanje kulturno-turističkih manifestacija, boravak, kretanje i zadržavanje ljudi na otvorenom prostoru uz doprinos razvoju turizma na području Općine Kalnik.
Prostor Trga koristit će se za održavanje kulturnih i turističkih manifestacija, a stanovništvo će više boraviti na otvorenom. Bit će podignuta kvaliteta života svih stanovnika Općine Kalnik, a Kalnik će postati atraktivnija turistička destinacija ali i mjesto poželjno za život i investiranje.


Ciljana skupina projekta su svi stanovnici Općine Kalnik kojima će se uređenjem središnjeg trga podići standard i kvaliteta života.
Krajnji korisnici su posjetitelji i turisti koji dolaze na Kalnik, kao i sudionici raznih kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija koje će se tijekom godine odvijati na središnjem trgu.
Glavni rezultat ovog projekta utjecat će na bogatiji društveni i kulturni život, te povećati standard života svih stanovnika Općine Kalnik.

Foto:Igor Brkić