Morski biser grada Križevaca – Dječje odmaralište na Pagu

Na spomen otoka Paga, poznatog po paškoj čipki i janjetini, mi Križevčani automatizmom se sjetimo i Dječjeg odmarališta smještenog na Pagu koje je prvenstveno namijenjeno djeci, ali koriste ga i studenti, udruge, umirovljenici.

Mjesto je to druženja, prijateljskih susreta, aktivnog odmora, učenja i razvijanja motoričkih i sportskih vještina još od 1966. od kada Odmaralište radi. Kratki prekid u radu Odmaralište je imalo od 1991. do 1998. godine, ali i tada je imalo itekako važnu funkciju – služilo je u ratno vrijeme kao sabirni centar Crvenog križa. Veliku renovaciju prvi je puta Odmaralište doživjelo 1998. godine, a drugu točno 20 godina kasnije, odnosno prošle godine.

Dječje odmaralište na otoku Pagu je zapravo Križevci u malom. Tamo ljetuju Križevčani – od najmlađih – vrtićanaca do nastarijih dobnih skupina – umirovljenika. Tamo se zapošljavaju Križevčani – od kuhara, čistačica, animatora te domara. Učenici gradske strukovne škole Ivan Seljanec tamo odrađuju praktični dio nastave – kuhari, zidari, tesari, keramičari – svi oni daju svoj doprinos kvaliteti smještaja križevačkog Odmarališta, a pritom spajaju i ugodno s korisnim – slobodno vrijeme koriste za morske ljetne radosti, kupanje, šetnju i druženje s vršnjacima.

Jednom godišnje križevačko Odmaralište poprima internacionalni karakter jer na odmor dolaze mali Makedonci kako bi se družili s našim učenicima i razvijali prijateljstva.

Rad križevačkog Odmarališta pod budnim je okom Zajednice sportskih udruga grada Križevaca, Grada, a posebnom brigom i ljubavlju o njemu brine Draženko Kovačić, tajnik gore spomenute Udruge, koji ažurno radi na promociji križevačkog bisera.

Iako Odmaralište nudi sve pogodnosti – od novih kreveta, solarnog grijanja, klime, besplatnog interneta, Max TV-a, dva stola za stolni tenis, pečenjare u dvorištu prostora te potpuno renoviranih soba, gradske osnovne škole često odabiru mnogo skuplje destinacije za školske izlete i ekskurzije gdje za mnogo više novca dobivaju mnogo manje od onoga što nudi Dječje odmaralište na Pagu. To je nešto što se definitivno treba promijeniti – a toj promjeni teže Grad i Zajednica sportskih udruga.

Prednosti Odmarališta prepoznali su sportski klubovi – škole NK Radnik Križevci i KK KTC te koprivnički klubovi vode svoju djecu ovdje na pripreme.

Sjećam se svojeg školskog i sportskog odmora u Odmaralištu. Divno mjesto s povijesnim i kulturnim znamenitostima, odličan smještaj koji je od tada uređen u potpunosti, blizina gradske plaže sa zelenim oazama te dostupnost sportskih sadržaja i terena, a sve pod vodstvom i nadzorom stručnih osoba. Što je najvažnije – naše je – plod ruku, mašte, truda i ljubavi domaćih ljudi.