Novi problemi u Europi

Dugačak 7 centimetara, sa stotinama očiju duž tijela, crv je koji je u Španjolsku slučajno uvezen iz Južne Amerike i sada u ovoj europskoj zemlji ugrožava kvalitetu tla, ali cjelokupnu divljinu, s mogućim drastičnijim posljedicama.
Crv Obama uočen je u poljima riže u Prirodnom parku L’Albufera u Valenciji. Konzervatorska grupa SEO/Birdlife alarmirala je nadležne ranije ovaj tjedan.
Ovaj se predator hrani glistama i kopnenim puževima, a sam nema poznatih prirodnih neprijatelja jer, kako navodi rt.com, ima tako gadan okus da ga ptice odbijaju jesti nakon jednog ugriza. Istraživači vjeruju da je u Španjolsku došao u loncima s egzotičnim biljem koje je uvezeno iz Brazila.
Crv koji je nazvan po brazilskim riječima “oba” što znači list te “ma” što znači životinja, a ne po bivšem predsjedniku Amerike Baracku Obami, prijeti uništenju populacije kišnih glista i time narušava zdravlje i plodnost tla, a što će potaknuti domino efekt za čitav prehrambeni lanac u toj regiji.
Ugrožena stabilnost tla povećava i rizik od poplava i klizišta te smanjenja proizvodnje usjeva.
Inače, crv Obama je jedan od najmanje šest invazivnih vrsta latino-američkog porijekla koje su otkrivene u Španjolskoj, a treba napomenuti da su i druge europske zemlje posljednjih godina doživjele slične invazije.

Agroklub.hr

Foto:Twitter