Očitovanje o stvarnim događajima koji su se dogodili uoči i tijekom školske ekskurzije učenika sedmih razreda OŠ “Ljudevita Modeca” Križevci na Cresu

Profesorice OŠ “Ljudevita Modeca” u redakciju Radija Križevci proslijedile su priopćenje o stvarnim događajima na Cresu.

Iako bih većinu optužbi za svoj rad ignorirala i ne obraćala preveliku pozornost, ovaj puta sam dovedena u situaciju da MORAM reagirati na neistinite optužbe, u ime svojih kolega i u svoje vlastito ime. Radi se o nesposobnosti, neprofesionalnosti i očitoj namjeri prebacivanja vlastite krivnje na drugoga, te o manipulaciji javnosti. 14.1.2019. na zajedničkom roditeljskom sastanku, održanog u prostorijama Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci, na kojem je prisustvovala većina roditelji učenika sedmih razreda, odabrana je putnička agencija Koncept putovanja iz Koprivnice koja je GARANTIRALA smještaj za 96 učenika i 6 pratitelja u hotelu Zlatni lav na Cresu. Moram napomenuti da me je prije službenog izbora putničke agencije, mimo pravilnika, osobno kontaktirala gđa Biljana Budin tražeći dodatne informacije o putovanju, iako su im bile jednako prezentirane kao i ostalim ponuđačima. Smatrajući da ne bi bilo pošteno ostvarivati bilo kakav kontakt prije službenog odabira,,ogradila sam se od davanja bilo kakvih informacija vezanih za ponudu prije vremena. Nadalje, 12.6.2019. (pet dana prije putovanja) agencija nam konačno šalje popis soba u kojima će biti smješteni učenici, iako smo ih u nekoliko navrata prije molili da to učine ranije kako bi s učenicima mogli dogovoriti raspored smještaja po sobama. U privitku maila od gđe Puklavec (djelatnica Koncept putovanja) je pisalo da će osmero učenika i dva pratitelja biti smješteni u privatni obližnji smještaj za koji ona navodi da je udaljen 5-10 minuta hoda, na licu mjesta, ustanovilo da je udaljen 22 minuta hoda od samog hotela. Na tako nešto nismo pristali te nam je agencija u dogovoru s hotelom ponudila novo rješenje u kojem nam (prema riječima gđe Tamare Puklavec),GARANTIRA smještaj svih učenika u hotelskoj zgradi, tako da će nekim sobama dodati ležajeve. Prema tom dogovoru nastavnici su napravili raspored smještaja učenika po sobama. 17.6.2019. došavši u hotel bili smo neugodno iznenađeni kada smo uvidjeli da se raspored koji je “dogovorila” gospođa Tamara ne može provesti, te smo bili primorani na licu mjesta dogovarati novi smještaj učenika po sobama, ispostavlja se da za 4 učenika nema mjesta. Agencija je, kako kaže upravitelj hotela, još u siječnju bila upoznata da oni nemaju kapacitet za toliku djecu i da dio mora ići u privatni smještaj. Naravno, nama učiteljima ta informacija nije bila javljena, sve do 4 dana prije puta.Tako je ispalo da će četvero učenika umjesto u sobama kategoriziranima s četiri zvjezdice (što su njihovi roditelji platili) biti smješteni u sobe namijenjene osoblju hotela, s čime smo svi bili nezadovoljni. Na cijelu situaciju smo reagirali tako da smo obavijestili ravnatelja škole, te putničku agenciju koja je u dogovoru s hotelom postigla rješenje tako da su učenici idućeg jutra smješteni u adekvatniju sobu. Učenici koji su bili s pravom nezadovoljni o svemu su obavijestili svoje roditelje koji su odmah kontaktirali redakciju lokalnog medija (Prigorski.hr).

Spomenuti medij je neprovjerivši informacije o situaciji na Cresu, objavio niz neistina počevši od bombastičnog naslova „horor na maturalcu. Horor u cijeloj priči je taj da agencija nije mogla ispoštovati ono što su obećali jer nismo pristali da nam dio učenika bude odvojeno od ostatka djece. Tijekom idućih dana dogodio se niz propusta od strane iste te Agencije. ( Agenciji je službeno poslan detaljan prigovor svih propusta, isti dokument dostupan je na uvid kod ravnatelja škole)

Kako bi izbrisala krivnju sa svog imena, koje je potpisnik neprofesionalno obavljenog posla, gđa Biljana Budin je „breme krivice“ hladnokrvno prebacila na nas učitelje, koji smo i sami podnijeli teret situacije na Cresu i to iznijela drugom lokalnom Portalu (Podravski.hr)..Obrazložila je naime, da „nastavničko osoblje nije pripremilo djecu tko će s kim biti u sobi, te su se neka djeca na recepciji počela buniti da neće biti u sobi s ovim ili s onim.. Također navodi da su zbog toga neki ležajevi u hotelskim sobama ostali prazni, što je totalna neistina, jer je smještajni kapacitet bio i više nego popunjen.. Dakle, pokazuje se, da gđa Budin, ne raspolaže s pravim informacijama i umjesto da se, kao izravni sudionik i glavni krivac ove cijele situacije ,ispriča najprije djeci ,zatim roditeljima, a naposljetku i nama učiteljima, ona doslovno „prodaje maglu“ lokalnim portalima, pokušavajući sakriti vlastitu nesposobnost.. Isto tako, ovim putem molim i apeliram na novinare i one koji prenose bilo kakve informacije širokoj javnosti, da svoj posao rade profesionalno kao i mi učitelji, kako bi cijelo društvo počivalo na istini, a ne na laži… Senka Pleše, dipl. uč. RN i lik. kul. i

Marta Matoić, prof. pov Darinka Šimunčić, prof FK Sandra Poštić, prof GK, savjetnik Martina Iveković, prof. HJ i Pov. Velimir Iveković, prof. mat. i inf.