Pripazite na životinje po ovim vrućinama

Osim vrućine asfalta, veliku opasnost za životinje predstavlja direktno izlaganje suncu.

Psi kao i ljudi mogu dobiti sunčanicu, koja može vrlo brzo nastupiti i fatalno završiti. Ukoliko vlasnik primjeti kod svog psa ubrzano disanje, kratki dah, blijedilo sluznica, mora se odmah javiti svom veterinaru, jer moguće je da pas ugine od zatajenja srca i pada tlaka, a to se naravno može kontrolirati kod veterinara.

Bilo bi super kad ne bi uopće izlazili tijekom velikih vrućina, osim rano ujutro i predvečer, ali ako ih se već vodi na plažu, neka pas boravi u hladu, redovito ga treba hladiti morskom vodom, a dobro je namazati kremom za sunčanje vrhove uški i nos. Pogotovo treba voditi računa o psima bijele dlake, jer su oni puno podložniji opekotinama. Dok traju velike vrućine psi trebaju uvijek imati svježu vodu na raspolaganju, nije preporučljivo davati im tešku hranu ili velike količine, a posebno naglašava da se pse ne bi smjelo ostavljati u automobilima. Ukoliko možete, radije svog ljubimca ostavite kod kuće.

Ne zaboravite na “ničije životinje” U cijeloj priči ne smijemo zaboraviti na ulične mačke i divlje životinje koje obitavaju u blizini naših domova, poput vjeverica, te raznih vrsta ptica. Ukoliko ste u mogućnosti, ostavite posudu s vodom pred svoju zgradu, kuću, u obližnji park i bar sljedećih nekoliko dana vodite računa da je uvijek puna svježe vode.