Prva samostalna izložba slika Zorice Majnarić

Veliki broj prijatelja, poznanika i ljubitelja likovne umjetnosti okupio se sinoć na otvorenju prve samostalne izložbe slika naše sugrađanke Zorice Majnarić. U atriju Likovne galerije, prekrasnom mjestu za provođenje raznih aktivnosti i okupljanja, najprije se gostima obratila ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi koja ih je obavijestila o odvijanju Križevačkog likovnog ljeta i pozvala da prate događanja.
Zorica Majnarić svoje slikarske afinitete posebno je ispoljila pred kraj radnog vijeka, a naročito odlaskom u mirovinu. Zoričin odabir nije mogao biti bolji: slikanje na najbolji mogući način ispunjava čovjeka i odvodi ga u jedan drugi svijet…
O samoj umjetnici i njenim radovima govorio je zatim prof. Zoran Homen koji je napisao i predgovor u katalogu izložbe istakavši:

“I kad smo mislili da znamo sve o svojim dragim prijateljima, onda otkrijemo da postoji još nešto čime nas iznova obraduju. Upravo to je učinila Zorica Majnarić ovom svojom prvom samostalnom izložbom.

Slikanje služi upravo da tome da svijet učinimo ljepšim i ugodnijim. Zbog tog odabira Zorica Majnarić već zaslužuje naše pohvale. Pohvalu zaslužuje i njena odluka da se upiše na tečaj slikanja kako bi akceptirala osnove slikarskog zanata i primila upute kojima će lakše doći do željenog rezultata.

Možemo uočiti kako se njezin tematski interes pomalo profilira prema nekim pejsažnim motivima. Tu prije svega mislim na vrbe, autentični motiv iz prirode svakako je i suncokret, ništa manji interes nije iskazala ni prema mrtvoj prirodi, s čestim motivima cvijeća i voća.

Način na koji autorica slika ne izlazi iz kruga realističnog izraza, mada sve pohvale zaslužuju i oni radovi koji su izvan tog stila.
Način na koji promišlja i razumijeva slikarstvo zasigurno će pomoći Zorici Majnarić da na svojim budućim radovima ispravno primjeni stečena znanja. To će joj svakako pomoći u stvaranju prepoznatljivog slikarskog rukopisa u kojem ne smije zaboraviti na uvijek potrebnu dozu poetike. Zato s veseljem i nestrpljenjem očekujemo njezinu drugu samostalnu izložbu” – kazao je između ostalog Zoran Homen.

Autorica, Zorica Majnarić zahvalila je svima na podršci, a izložbu je zatim otvorio gradonačelnik Križevaca Mario Rajn koji je zahvalio na održavanju ovakvih sadržaja kao što je Križevačko likovno ljeto uz nadu da će to postati tradicionalna manifestacija, kao i ove izložbe koja je okupila veliki broj Križevčana te uputio velike čestitke.
Izložba slika Zorice Majnarić može se razgledati u Likovnoj galeriji na Nemčićevom trgu do 19. srpnja. (J.I.)