Saznajte koja pasmina pasa najviše odgovara vašoj osobnosti

Ako već neko vrijeme razmišljate da u svoj dom primite čupavog (ili manje čupavog) ljubimca, donosimo vam nešto što će vam pomoći pri toj odluci. Bez obzira želite li vi sami novo biće u vašem životu, ili vas ipak dijete nagovara na to, nije upitno da psi zrače pozitivnom energijom. Osim što nam prave društvo u usamljenim periodima života i olakšavaju pri trenutcima žaljenja, pomažu nam i da ostanemo u dobroj formi te se pri tome socijaliziramo.

Stoga (samo ako se smatrate dovoljno odgovornom osobom da biste brinuli za još jedan život) vaše je pitanje vrlo jednostavno. Da, udomite psa. Ali koju pasminu?
Labradori su odlični za aktivne obitelji zbog velike količine energije koje imaju u sebi te zbog potrebe da stalno budu u društvu. Vrlo lako ih se izdresira što je znak visoke inteligencije. Nisu pogodni za stanove i skučene prostore zbog svoje veličine i dlake koja im opada, stoga ako imate veliko dvorište, volite redovito hodati i ići na izlete u prirodu labradori su prava pasmina za vas.


Bigl je nešto neobuzdaniji pas nego labrador, ali je jednako prijateljski nastrojen. Također, ima veliku potrebu za nekom aktivnošću i šetnjom te ne preferira biti sam dulje vrijeme. Dlaka im pada, ali ne u velikim količinama pa ih je lako održavati čistim i urednim .


Buldog je vrsta psa koja se lako prilagođava životu u stanu i ne zahtijeva mnogo tjelovježbe osim šetnje. Iako se odmah sprijatelji s vlasnicima, nije najbolji kod upoznavanja drugih psa. Vrlo lako ga se održava te ga možete na nekoliko sati ostaviti samim bez da se on osjeća usamljenim. Skloni su debljanju što može dovesti do raznih bolesti.


Shih Tzu je sitna, ali dinamitna vrsta psa koju mnogi još i nazivaju “psima na baterije” zbog velike zaigranosti i hiperaktivnosti. Vrlo su mali i ne puštaju puno dlake pa su odlični za držanje u stanu. Isto kao buldozima, neće im smetati ako odete na posao na nekoliko sati. Zbog svoje zaigranosti odlični su za djecu.


Pasmina pudl jako se voli družiti i s ljudima i s djecom, te ima konstantnu potrebu biti uz čovjeka. Dlaka im skoro uopće ne pada, ali ih zato ljeti treba šišati kako im nebi bilo previše vruće. Jako su inteligentni te slušaju naredbe vlasnika. Dobri su za držanje u stanu, ali ih često treba šetati kako bi “ispucali” energiju. (E.B.)