Spektakularni šahovski turnir u Zagrebu – Carlsen u vodstvu!

Croatia Grand Chess Tour 2019.

Najjači šahovski turnir u povijesti na kojem je ikad igralo 12 igrača igra se ovih dana u Zagrebu.

Nagradni fond od 325 000 dolara možda nije tako spektakularan, ali kad se usporede mnogi drugi sportovi, izuzev nogometa, tenisa i golfa, onda ipak ima svoju težinu.

Sama činjenica da na turniru igraju najjači igrači današnjice, predvođeni svjetskim prvakom Norveškim “čudom” i genijalcem Magnusom Carlsenom, uz bivšeg prvaka svijeta Indijca Viswanathana Ananda, te dvojice izazivača za prvaka svijeta Rusa Sergeja Karjakina i amerikanca Fabiana Caruane, govori dovoljno o spektaklu koji se ovih dana održava u Novinarskom domu u Zagrebu.

Trenutno nakon osam kola (ukupno se igra jedanaest) očekivano, ali i spektakularno u vodstvu je svjetski prvak Carlsen sa 6 bodova, ispred amerikanca Wesley Soa sa 5,5 bodova.

Za turnir je zaslužan legendarni Gari Kasparov, koji već pet godina ponosno nosi hrvatsko državljanstvo. U utorak je u Crikvenici otvorio prvu šahovsku plažu na svijetu, odigrao simultanku sa našim najboljim mladim igračima.

Posjetio sam turnir, družio se s najboljim šahistima današnjice, uz samo jednu kratku rečenicu: fantastičan doživljaj! (tik)