Sto mu je godina … (I dio)

Zdenko Premzl proslavio stoti rođendan!

Naš sugrađanin Zdenko Premzl proslavio je danas u Domu za starije i teško bolesne osobe Senior Care 100-ti rođendan. Priređena mu je svečanost kojoj su prisustvovali brojni gosti i prijatelji, a među njima i predstavnici Grada Križevaca: zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.
Svečanost je protekla uz glazbu, slavljeničke torte i mnogo, mnogo lijepih želja da i dalje ostane zdrav i vitalan. Slavljenika i goste pozdravila je ravnateljica Doma Senior Care Sonja Vrsajko, a razveselio ih je svojim nastupom Ivan Fiolić FIO iz popularnog televizijskog FIO showa.

Za naš portal slavljenik Zdenko Premzl ispričao nam je ponešto o svom životu:

“Rođen sam 25.7.1919. godine u Križevcima. Izučio sam kod oca i majke mesarski zanat, a inače sam se bavio i muzikom. Svirao sam violinu, učio me jedan Čeh, tako da sam uz svoj zanat i svirao. U Križevcima smo imali orkestar od 25 članova, negdje od 1945. godine. Bilo mi je jako žao kad se orkestar rasformirao. Volim muziku i to klasičnu, najviše Straussa, pa Bacha”.

Sjećanje Zdenka Premzla dobro služi, potvrđuje nam i sam, a o svom životu nam je ispričao:
“Služi me sjećanje prilično dobro. Radio sam svoj zanat , nakon toga je došla zabrana privatnog rada trgovinama, pa sam dobio državni posao. Tamo sam radio sa suprugom, oženio sam se 8. 7. 1945. godine u crkvi svetog Florijana u Križevcima. Živio sam zajedno sa svojom suprugom 71 godinu, na žalost umrla je, ostao sam sam”.

Odlučio je Zdenko Premzl otići u dom Senior Care gdje se dobro prilagodio . Ispričao nam je i kako provodi dane:
“Imam svoje neke manire, običaje. Onda vam ja obično poslije 2 sata, nakon ručka i kraćeg odmora odem u Gradsku kavanu, tam si čitam novine i rješavam križaljke. Tak da mi malo ostane pamet na nivou. To pomaže umu, tak sam se bar naučil . To mi je najbolje, to me održava, a i vid mi je još uvijek dobar. Oko 5 sati poslijepodne se vraćam u dom, slijedi večera i tako ide dan za danom”.
Od obitelji Zdenko Premzl ima kćer i dvije unuke u Americi.
“Jedna mlađa je učiteljica djece, a starija je znanstvenica. Putuje po cijelom svijetu”.

Na svim susretima koje smo imali sa Zdenkom Premzlom primjetili smo da je uvijek optimist:
“Pa, jesam, bolje nego da budem pesimist. Ostao sam u svojim Križevcima koje jako volim i želim samo da gospodarstvo raste, da ljudi imaju posla, da imaju od čega živjeti. Grad je kroz godine rastao i uvijek mi je u njemu lijepo”.
I u poznim godinama nema nekih većih zdravstvenih problema. Ističe da su mu svi organi zdravi, osim što mora piti lijekove za želudac.

Obično se starije osobe pita koji je recept za dugi život, pa smo to i mi učinili.
“Čujte, tu nema recepta, ali ja nisam nikada pušio, nisam pića nikakva pio osim vode ili “Jamničku” ili “Kiselicu”. Ne pijem crnu kavu, nego bijelu. Sad, da li je to dobro? Valjda je, ja ne znam.
Jedem umjereno, jedem sve što god mi ide u tek, jedino ne baš tešku hranu, pohano meso i slično. Ako se previše najedem, nije dobro”.

Na kraju razgovora poželjeli smo mu puno zdravlja, na što je odvratio:

“Hvala lijepo, i ja vama želim zdravlje, samo treba zdravlje, drugog svega bude!”