Zatvoren Javni poziv za sufinanciranje sustava za korišenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je 17. 7.2019. u 16 sati zatvorio Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama.

„Građani su pokazali veliki interes da u svojim kućanstvima počnu koristiti obnovljive izvore energije pa je tako na ovaj javni poziv u relativno kratkom roku pristiglo gotovo 700 zahtjeva.“ rekao je povodom zatvaranja poziva direktor Fonda Dubravko Ponoš. Pristigle prijave će se obrađivati prema redu zaprimanja, a sredstva će se odobriti svima onima koji imaju potpunu dokumentaciju te su njihove prijave u okviru raspoloživog budžeta od 11 milijuna kuna. „Vjerojatno nećemo biti u u mogućnosti prihvatiti sve pristigle zahtjeve i morat ćemo povući crtu, međutim s ovim programom svakako planiramo nastaviti i u idućoj godini. U posljednje 2 godine svi naši programi sufinanciranja su konstantni, tako da i građani i projektanti i izvođači i distributeri znaju što mogu očekivati.“ istaknuo je Ponoš, dodavši da je za poticanje obnovljivih izvora u kućama u protekle 2 godine bilo dostupno 23 milijuna kuna.

Građani će odobrena bespovratna sredstva iskoristiti za nabavu raznih sustava za korištenje obnovljivih izvora energije poput kotlova na biomasu, dizalica topline te sunčanih toplinskih kolektora za zagrijavanje vode. Cilj je ovog programa smanjiti potrošnju energije u kućanstvima i unaprijediti sustave grijanja, a osim manjih troškova za energente te ugodnijeg boravka u kućama, ovakvi projekti povećavaju i sigurnost samih sustava. Za ugradnju jednog ili više sustava građanima je bilo dostupno i do 75.000 kuna i to u postotcima od 40, 60 ili 80%, što čini period povrata investicije kroz uštede značajno kraćim.

U planu Fonda je ove jeseni slične pozive objaviti za fotonaponske elektrane na obiteljskim kućama, ali i u turističkom sektoru kod privatnih iznajmljivača i OPG-ova.

Hrvatska je inače u korištenju obnovljivih izvora energije dosegla zacrtane nacionalne ciljeve, uglavnom zahvaljujući hidroelektranama koje proizvode najveću količinu energije, no da bi se značajno smanjilo korištenje fosilnih goriva te doista postigla energetska neovisnost, ključno je poticati i individualne projekte u kućanstvima. Pritom je važno naglasak staviti na lokalno dostupne izvore energije, bilo da je riječ o suncu, geotermalnim izvorima ili biomasi.