[17. VOZOČAŠĆE] Jahači i konjske zaprege krenuli put marijabistričkog Svetišta

Tradicionalno, 17. godinu za redom, prve nedjelje poslije Velike Gospe, Županijska udruga uzgajivača konja Krapina organizira vozočašće u Mariju Bistricu, a kreće se iz Zlatar Bistrice.
Brojni su građani došli danas u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke da poprate jahače i konjske zaprege, koje su pristigle iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, koji su se okupili na 17. vozočašću.
U našem najpoznatijem marijanskom Svetištu kolona jahača i zaprega prošla je središnjim bistričkim trgom te su sudjelovati na svetoj misi i blagoslovu, a potom su jahači i zaprege upriličili druženje za sve sudionike vozačašća.
Potkalnička udruga konjara iz Kalnika sudjelovala je sa svojih 10 konja koji su bili predivno opremljeni kao i njihovi vlasnici koji su bili u crnoj odori sa bijelim kravatama, doista prepoznatljivi.

17. Vozočašce došao je i podržati općinski načelnik Kalnika i predsjednik SDP-a Koprivničko križevačke županije.
Pitali smo Kešera što misli o vozočašcu i konjogojstvu u Hrvatskoj: ”Konj je jedna od najzaslužnijih životinja za gospodarski razvoj Hrvatske i svijeta , no dolaskom nove tehnologije i razne mehanizacije konj je doslovno umirovljen. Danas uzgojem konja bave se entuzijasti i doslovno zaljubljenici u ovu životinju, stoga Hrvatska treba intenzivnije poticati uzgoj konja, a uzgajivači moraju razmišljati da ponovo vrate konje u uslužno gospodarstvo npr. turizam , rekreaciju i zdravstvo. Privatne mini ergele trebaju postati turistička atrakcija i sredstvo za obiteljski prihod uzgajivača” – izjavio je Kešer.

Izvor: Mladen Kešer