Duhovna informatika u Prigorju i Podravini

Manastir Lepavina primjer informatizacije u crkvi.

I dok jedan dio medijski najeksponiranijeg katoličkog svećenstva već odavno sa svojih oltara žestoko osuđuje informatiku i drugu modernu tehnologiju, to nije slučaj s pravoslavnim svećenstvom u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Pravoslavna parohija (župa) i manastir Lepavina već nekoliko godina okrenuti su upotrebi svih informacijsko-komunikacijskih uređaja.

Većina parohija (velikopoganačaka, vojkovačka i koprivnička) u Prigorju i Podravini već nekoliko godina tako imaju vlastite facebook stranice i profile. Na njima nadležni svećenici svakodnevno objavljuju važne obavijesti s područja svoje parohije i komuniciraju sa svojim pravoslavnim vjernicima. Svaki od paroha imaju i svoje mail adrese te ih je moguće kontaktirati i putem njih. Osim parohija, svoju facebook i web stranicu ima i poznati manastir Lepavina.

Digitalizacija lepavinskog manastira počela je još u vrijeme sada pokojnog arhimandrita Gavrila koji je uz pomoć informatičkih stručnjaka uspio savladati vještine korištenja kompjutera i raznih programa te aplikacija. Zbog svega toga u javnosti je bio prozvan i poznat kao “internet duhovnik”. Svijest o značaju informatičke pismenosti i raznih društvenih mreža, često puta ga je poticala da svoje vjernike javno poziva na korištenje moderne tehnologije koja može da pomogne širenju duhovne riječi.

U toj svojoj crkvenoj misiji propagiranje informatike išao je tako daleko da je u svojih tada 70 godina ne samo izradio svoj facebook profil i stranicu nego je i redovito s vjernicima komunicirao putem Skypea, YouTube kanala i maila. To je radio čak i u vrijeme kad je završio u bolnici i kada je bio prikovan za bolnički krevet. Oca Gavrila želja za modernizacijom duhovnog života nikada nije napustila, on niti jednom u svojoj crkvenoj službi o informatici nije negativno govorio ni pisao i uvijek je naglašavao kako se tehnologije ne smije zloupotrijebiti.

Nakon Gavrila, njegovo djelo nastavio je njegov nasljednik arhimandrit Vasilije i svi manastirski monahi. Manastir Lepavina, zahvaljujući ponajprije pokojnom arhimandritu Gavrilu, danas ima i vlastitu internetsku radio stanicu (Radio Blagovesti), internetsku biblioteku te drugu informatičko-komunikacijsku infrastrukturu. Možda ne bi bilo loše da se na pravoslavne parohije i manastir Lepavinu po pitanju upotrebe i promicanja informatičke tehnologije i kulture ugledaju i mnogi katolički crkveni krugovi. (zv)