Ekološki Google

Poznata američka multinacionalna kompanija Google, prije nekoliko dana, najavila je ekološku proizvodnju svojih budućih proizvoda. Do 2022. godine Google planira svoje proizvode (hardver) izrađivati od isključivo recikliranih materijala. Ti ekološki prihvatljiviji materijali trebali bi se tako naći u novim modelima uređaja kao što su Pixel telefoni, Pixelbook, Google Home zvučnici, Nest te u dodacima poput futrola za telefone i punjače.

Do sada je Google recikliranu plastiku koristio samo u proizvodnji Chromecast uređaja kao i kod pojedinih futrola i zvučnika. Osim reciklaže, Google ima namjeru i smanjiti emisiju štetnih plinova prilikom isporuke svojih proizvoda. U tome pogledu postignuti su već i ranije značajni rezultati. Do sada je emisija štetnih plinova smanjena za 40% jer je kompanija svoje isporuke počela slati kopnenim a ne avionskim prijevozom. Okretanje “Zelenom potezu” u proizvodnji novih proizvoda prije Google počeo je Apple koji je reciklirane materijale prvi počeo ugrađivati u svoje uređaje.

Apple je čak i unaprijedio svoje ekološko poslovanje time što je dizajnirao kućnog robota čija je funkcija da rastavlja stare uređaje kako bi se dobili novi dijelovi pogodni za recikliranje. Pored Google i Apple, sličan projekt najavio je početkom godine i Samsung koji bi trebao reciklirane materijale koristiti u izradi kutija za pakovanje proizvoda. (zv)