Je li Gundulićeva ulica sigurna za vožnju?

Ovako izgleda cesta nakon svake kiše, vrlo opsana za promet.

Svjedoci smo još jedne bahatosti sistema, institucija i moći sustava koji odlučuje o našim životima.

Unazad nekoliko godina jedna od prometnih žila kucavica ulica Ivana Gundulića podvrgnuta je opsežnoj rekonstrukciji. Od vodovoda, kanalizacije, izgradnje biciklističkih staza, pa do obnove cijelog prometnog traka, ove županijske ceste, kojom se kreće sve više vozila uglavnom iz smjera Koprivnice prema brzoj cesti i to velikim brzinama.

Radovi su izvođeni i više puta ponavljani i popravljani. Kao što svi znamo nečiji šlamperaj se i dan danas osjeća i vidi kod prometovanja tom ulicom.

Najveći promet je cesta koja je preuska za prometovanje običnih automobila, a da ne govorimo da se dva kamiona ne mogu mimoići bez da jedan ne nagazi rubnjak, što se može vidjeti po tragovima guma na rubnjacima dužinom cijele ceste.

Poseban problem su nagibi asfalta i odvodi za vodu. Nakon svake kiše vidimo da voda ne odlazi i stoji na mnogim dijelovima neravne ceste.

To smo i zabilježili. Velika opasnost za svaki automobil su lokve s vodom koja ostaje tamo ležati satima i danima, jer nema gdje otjecati.

Pitanje je dana kad bi se mogla dogoditi neka veća nesreća. Tko je odgovoran za takvo stanje nove ceste?

Kod prijašnih upita Gradu dobili smo odgovore da oni nisu nadležni za tu cestu, a ŽUC je još u izgradnji, čak i kada su morali trgati već postavljeni sloj asfalta odgovorio da je cesta dovoljno široka i propisno napravljena.

Još jedan veliki problem su biciklisti. Oni voze cestom, iako postoje dvije trake biciklističke staze. Mali broj biciklista koji se i vozi tim stazama ima problem pješaka koji se tu kreću, jer nemaju gdje, s obzirom da ne postoje pješačke staze. Da li zato silaze na kolnik i ugrožavaju promet ili je riječ o nekulturi, o tome bi se dalo raspravljati.

Kako su nas izvjestili iz PU Križevci još do sada, na sreću, nisu zabilježili ni jednu prometnu nesreću, iako su tu ulicu stavili pod poseban nadzor što se tiče brzine, posebno vozača koji dolaze iz smjera Koprivnice i jure tom ulicom neprimjerenim brzinama.

Hoće li ovo ostati problem i dalje, ostaje za vidjeti, uz želju da se ništa ružno ne dogodi. RKŽ