Ledeni vjetar je idealan kolač za vruće, ljetne dane

No može i zimi, ovisno o voću koje želite upotrijebiti.

Potrebni sastojci:

Tijesto:
9 bjelanjaka
sol
30 dag šećera
3 žlice jabučnog octa

Krema:
9 žumanjaka
4 žlice šećera
4 žlice oštrog brašna
2 1⁄2 dl mlijeka
3 vrećice vanilin šećera
25 dag maslaca
2 dl slatkog vrhnja
7 dl slatkog vrhnja
1 1⁄2 banana
15 jagoda ili zimi naranče
2 kivija
sok od limuna

Priprema

Pećnicu zagrijati na 150 °C (s ventilatorom). Kalup za tortu (26 cm) prekriti papirom za pečenje,
namazati maslacem i posuti brašnom. Tri bjelanjka s malo soli mikserom čvrsto izraditi.
Dodavati postepeno šećer i ocat, neprestano miješajući. Čvrsti masu od bjelanjaka staviti u
kalup, izravnati i peći oko sat vremena. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi. Tako
se ispeku tri kore ili se na tri lima za pečenje stavi papir, iscrtaju kružnice promjera 26 cm,
premažu maslacem, pospu brašnom i na svaki lim staviti 1/3 izrađenih bjelanjaka. Na taj način

štedimo vrijeme. Pečene kore ostaviti da se ohlade.
Krema: žumanjke zajedno sa šećerom izraditi. Dodati brašno, mlijeko i vanilin šećer. Staviti na
laganu vatru i kuhati neprestano miješajući, sve dok se krema ne zgusne. Kremu skloniti sa
štednja i ostaviti da se potpuno ohladi. U jednoj posudi, čvrsto izraditi dva dl slatkog vrhnja.
Maslac (sobne temperature) mikserom kremasto izmiješati. Hladnu kremu od žumanjaka
dodavati postepeno maslacu (žlicu po žlicu), neprestano miješajući. Zatim u kremu dodati šlag
(dva dl) i kratko, mikserom izmiješati. Posebno, čvrsto izraditi sedam dl slatkog vrhnja. Banane
narezati na kolutiće i poprskati limunovim sokom, da ne bi dobili tamnu boju.
Jednu koru staviti na tanjur odgovarajuće veličine, premazati 1/3 kreme, posložiti banane i
premazati ih 1/3 šlaga. Položiti drugu koru, premazati 1/3 kreme, posložiti jagode narezane na
ploške i premazati 1/3 šlaga te prekriti trećom korom. Treću koru premazati ostatkom kreme,
posložiti očišćeni, na ploške narezani kivi i kolač izvana ukrasiti preostalim šlagom. Kolač
ukrasiti po vlastitoj želji.
Napomena: torta se može peći u limu veličine pećnice (oko 39 x 32 cm) i hladnu koru po dužini
prerezati na tri jednaka dijela. Na isti način slagati kao i tortu. Može se složiti umjesto
navedenog voća, bilo koje drugo mekano voće.
Uživajte u osvježenju!